آداب اجتماعی
اثر اسراف
س1: «إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُوا إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ »[1] چرا گناه اسراف و تبذیر اینقدر بالاست؟
ج: چون ارزاق عمومی کم میشود دیگر، یک مقدار زیادی ضایع میشود و گیر یک عدهای نمیآید، این درست است؟ در حالی که خدا سفره را برای همه انسانها پهن کرده است. اگر هر کسی به اندازه خودش مصرف کند کم نمیآید، اما یک نفر به اندازه هزار نفر مصرف کند آنوقت کم میآید، عدهای محروم میشوند و خدا نمیخواهد محروم شوند، لذا هر کسی باید به اندازه خودش بخورد، کم نمیآید.
س2: اینکه میگویند رزق بین بندگان تقسیم شده است؟
ج: بله دیگر، اگر عدهای زیاد بخورند تقسیم اینجوری میشود، برای یک عدهای مثلاً یک سیر میشود، برای یک عدهای یک مَن میشود، تقسیم که میشود اینجوری تقسیم میشود و این درست نیست، چرا شما اسراف کردی؟ لذا در مهمانیها باید نیاز مطرح باشد نه شئون و شرف. بعضیها یک مهمانی دارند برای هر آدمی یک مرغ میکُشند، این درست نیست. در زمان امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه قحطی شد، آن موقع مردم قبائلی بودند، هر رئیس قبیلهای برای افراد قبیلهاش یک شتر میکُشت. رئیس یک قبیلهای با قبیله دیگر کورس(رقابت) گذاشت، میخواست از او جلو بزند او یک دانه شتر کُشت این دو تا کُشت، او دو تا کُشت این چهار تا کُشت، کم کم کسی نبود که شترها را بخورد و گوشتها میماند میگندید، حضرت فرمودند: کسی از گوشتها نخورد، زیرا این برای غیر الله ذبح شده است و این حرام است چون میماند از بین میرود. به اندازه نیاز وقتی تهیه شود غذا ادامه دارد و به همه هم میرسد، لذا اسراف حرام است ، اسراف و تبذیر هر دو یکی است. تبذیر یعنی بذر پاشی ، اینهایی که میخواهند گندم بکارند چه کار میکنند؟ گندم را میپاشند، آدم اسراف کار پول را همانجوری میپاشد، نباید بپاشد. به اندازه نیاز باید خرج کند.
س3: پس منظور اینکه میگویند رزق را هرکسی تا آخرین لقمهاش را نخورد از دنیا نمیرود چیست؟
ج: اینجوری میخورد، اگر اسراف و تبذیر شد در یک جامعهای رزق یک کسی میشود یک سیر و رزق یکی میشود چهل مَن، و این را خدا میداند که این در اثر این کارها چهل مَن گیرش میآید و آن یکی یک سیر گیرش میآید، تقصیر خودشان هم هست، لذا خدا گفت این کارها را نکنید، اگر کردید اینجوری میشود.
س4: این فقط برای این است که غذا باقی نماند یا مثلاً خود غذا هم مهم است؟
ج: دستور رسیده است که شما هر مقدار غذا در سفره جمع میشود باید بخورید، خُرده نان، خُرده برنج جمع میشود باید بخورید. چون اینها هم جنس همان اصلی است دیگر، چرا نمیخوری؟ همان را باید بخوری، اگر نخوری مثلاً در یک جامعهای که ده میلیون آدم دارد چقدر از اینها جمع میشود. آنوقت چقدر غذا میشود؟! لذا خود پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله بشقابشان را انگشت میزدند و پاک میکردند که هیچچیز ته آن نماند. به ما یاد دادند. اما غربیها میگویند باید نصفش را بخوری نصفش را دور بریزی که کارخانه زیادتر تولید کند. حق نداری دور بریزی، به اندازه نیاز بپز تا تمام شود، ته آن پاک شود.
پرسش و پاسخ از استاد اخلاق و معرفت حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه الشریف
[1] - سوره مبارکه إسراء، آیه 27