نکته اخلاقی
عادت به گناه
...باید حواسمان جمع باشد مخالفت فرمان خدا را نکنیم، و الّا اگر گناه را انجام بدهیم کمکم عادت میشود، عادتی که خودش آدم را به سوی گناه حرکت میدهد، لذا یکی از موانع کمال انسان، عادت است.
آدمی که زیاد گناه کرد گناه برای او عادت میشود، معتاد میشود. دیگر راحت و خودکار دنبال گناه میرود، دیگر لازم نیست فکر کند، عاقبت اندیشی کند، گناه برایش عادی شده است، مثل معتادها میشود، شما هر چه به او بگویی این کار را نکن آن اعتیاد باعث میشود که گوش ندهد، لذا امام حسن عسکری صلوات الله و سلامه علیه فرمودند: ترک عادت کالمُعجز است[1]، این قدر سخت است. برای خیلیها گناه عادی شده است، بدون هیچ مشکلی انجام میدهند و چون عادی شده است فکر عاقبتش را هم نمیکنند، بنابراین اگر عملی مثل گناه تکرار پیدا کرد این کمکم عادی میشود و دیگر آدم بدون زحمت انجام میدهد، این هم جلوی آن ورود به صراط مستقیم را میگیرد، آدم را میکشد به طرف آنچه که عادت شده است، ولو مضرّ است.
اینهایی که معتاد هستند چه کار میکنند؟! دیگران را میبینند به چه بلا و روزگاری افتادهاند، میبینند که گدایی میکنند و بدبخت میشوند باز هم دنبال آن میروند، گناه نباید برای اشخاص عادت شود، اگر عادت بشود به این زودیها نمیتوانند توبه بکنند تا روحیه گناه در انسان متمکّن نشده است باید توبه کند و الّا به هیچ وجه نمیتواند برگردد الّا موارد استثنائی.
درس اخلاق حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه
مدرسه علمیه صاحب الأمر عجل الله- 06/11/1390
[1] - وَ قَالَ علیه السلام رِیَاضَةُ الْجَاهِلِ وَ رَدُّ الْمُعْتَادِ عَنْ عَادَتِهِ کَالْمُعْجِزِ. (تحف العقول ص489