اعتقادات
حضرت معصومه سلام الله علیها
س1: آیا سفارش به زیارت حضرت معصومه سلام الله علیها به جهت مقام و منزلت خود آن بزرگوار است یا بهخاطرِ نسبت ایشان با خاندان اهلبیتعلیهم السلام؟
ج: خیلیها نسبت دارند؛ اما نگفتهاند: «به زیارتشان بروید». گاهی نسبت کافی نیست. خیلی از منسوبین هستند که مرتدّند و در اسلام مهدور الدّم هستند. کسروی سیّد بود. او را کشتند. واجب القتل هم بود؛ چون مقابل اسلام و تشیّع کارهایی کرد. جوانان را بیدین کرد؛ یا امروز هم هستند بعضی از زندهها که منسوب هستند اما مثل ابولهب هستند. «تَبَّتْ یَدَا أبىِ لَهَبٍ»[1] ابی لهب عموی پیغمبر بود؛ اما حرمت ندارد.
حضرت رضاعلیه السلام چراغ حضرت معصومه سلام الله علیها را روشن کردهاند؛ چون حضرت رضاعلیه السلام زنده بودهاند و ایشان از دنیا رفتهاند. ایشانعلیه السلام در مقام دعوت و تشویق شیعه به زیارت ایشان روایاتی گفتهاند. بنابراین چراغ ایشان هرچند تا هست و در آینده هم زیادتر میشود، همهی نفتش از حضرت رضاست؛ لذا گاهی افراد به مشهد میروند و حاجت میخواهند، ولی حضرتعلیه السلام به اینجا حواله میدهد و اینجا حاجتش را میدهد که مردم تشویق شوند که به اینجا بیایند. آنجا به قدر کافی میروند. بنابراین همهی اعتبار اینجا از آنجاست. نوع روایات مربوط به حضرت رضا صلوات الله و سلامه علیه است. هر کس به زیارت ایشان برود، اول حضرت رضاعلیه السلام را خوشحال کرده است.
س2: آیا حضرت معصومهسلام الله علیها غیر از انتساب به ائمهی اطهارعلیهم السلام از مقامات معنوی ائمهعلیهم السلام نیز دارا هستند؟
ج: بله؛ حضرت رضاعلیه السلامایشان را بزرگ کردند. میدانستند که ایشان از دخترهای خاص و ممتاز حضرت موسی بن جعفرعلیهما السلام است؛ لذا برای زنده کردن ایشان خیلی حرفها زدند. چراغ ایشانسلام الله علیها را حضرت رضاعلیه السلام روشن کرده است. بر اثر همان امتیازات معنوی با دیگران فرق داشت.
س3: آیا این یعنی حضرت رضاعلیه السلام تکویناً در امتیازات معنوی هم به ایشان کمک کردند؟
ج: نه؛ ایشان میدانستند؛ لذا به مردم توصیه کردند که: «ایشان را زیارت کنید؛ بروید؛ بیایید».
س4: در کیفیت زیارت حضرت معصومهسلام الله علیها آمده است: «رو به قبله بایستید و تسبیحات را بخوانید و بعد زیارتنامه را بخوانید». اگر در جایی ایستاده باشیم که قبله و ضریح در یک جهت نیستند، چطور؟
ج: عیبی ندارد؛ این چیزها را سخت نگیرید.
س5: حالت آسان کدام است؟ رو به ضریح باشیم یا رو به قبله؟
ج: گاهی نمیشود و ازدحام است، جمعیت زیاد است.
س6: سند زیارتی که دربارهی حضرت معصومهسلام الله علیها نقل شده، چگونه است؟
ج: اصلاً سند حضرت معصومهسلام الله علیها، حضرت رضاعلیه السلام است که بانی چراغ ایشان، مقبرهی ایشان، گنبد و بارگاه ایشان و تمام تشکیلات ایشان شده است. حضرتعلیه السلام روایاتی در زیارت ایشان فرمودهاند. این باعث شد که مردم عمل کردند و کار به اینجا رسیده است. بنابراین اصل قضیه، از ایشانعلیه السلام است. در اصل زیارتشان و دعا کردن در کنار قبرشان هیچ شکی نیست. ایشان مورد نظر حضرتعلیه السلام است. هم مورد نظر پدرشانعلیه السلام است و هم مورد نظر حضرت رضاعلیه السلام است.
س7: زیارت نامه هم از ایشان است؟
ج: همهچیز از ایشان است. ایشان فرموده: «بروید زیارت!»
س8: آیا متن زیارتنامه لازم نیست حتماً سند داشته باشد؟
ج: نخیر؛ سندش اینجاست؛ سند بسیار مهمی دارد. اینهم لازم نیست. همینقدر که با شأن ایشان مناسب باشد و با شأن حضرات معصومینعلیهم السلام مساعد باشد، عیبی ندارد و کافی است.
س9: چند وقت یکبار به زیارت حضرت معصومهسلام الله علیها برویم؟
ج: زیارت حضرت معصومهسلام الله علیها هم زیارت حضرت رضاعلیه السلام است؛ چون ایشان چراغ حضرت معصومهسلام الله علیها را روشن کرده است. ایشانعلیه السلام میخواهد شما به زیارت حضرت معصومهسلام الله علیها بروید؛ اما درس، مقدم است، کارهای واجب دیگر مقدم است. بهاندازهای که شما حقّ همسایگی را مراعات کنید (به زیارتشان بروید). ایشان وارد بر اهل قم شده و قمیها هم باید از ایشان پذیرایی کنند. در حیات یک نوع پذیرایی میشود و بعد از ممات جور دیگر. حالا باید بروند زیارت کنند و اگر مشکلی دارند، آنجا اصلاح کنند.
س10: این حق چه مقدار است؟
ج: اندازه ندارد؛ بسته به فرصت انسان و کارها و وظایف انسان دارد. اگر فرصتی باشد. دیگر حداقل هفتهای دو مرتبه خوب است.
س11: آیا هر روز رفتن به زیارت حضرت معصومهسلام الله علیها را مناسب میدانید؟
ج: دستور نرسیده است. کارهای واجب را انجام بده! اینها مستحب است. میتوانی هر وقت انجام بدهی.
س12: بهترین ادب در محضر حضرت معصومهسلام الله علیها چیست؟
ج: ترک گناه بهترین ادب است. این را همهی آنها میپذیرند. هم خدا دوست دارد، هم پیغمبر خدا، هم امامعلیه السلام و هم امامزادهها (سلام الله علیهم).
س13: آیا هر وقت حال نداریم، به حرم حضرت معصومهسلام الله علیها نرویم یا اینکه برویم تا حال پیدا کنیم یا اینکه فقط موقعی که حال داریم برویم؟
ج: حال، لازم نیست. گفتهاند چه کن؟ همان کار را انجام بده؛ حال، درست میشود.
س14: موقع زیارت از حضرتسلام الله علیها چه بخواهیم و چه بگوییم؟
ج: ترک گناه بخواه. این زیارتی که میخوانی، واجب که نیست. شما گناه میکنی و آنها را هم میخواهی. گناه نکن، درست میشود انشاءالله.
پرسش و پاسخ از حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه الشریف
کتاب اساس بندگی، ج2، ص281-284
[1] . مسد، 1