اعتقادات
ماه صفر
س1: سند حدیثی را که از پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله نقل می کنند که ایشان فرموده است: « هر کس به خروج ماه صفر مرا مژده دهد بهشت برایش واجب می شود » درست است؟
ج: سندش مثنوی(مولوی) است، او میگوید.
س2: مثنوی یعنی از خودش گفته است یا او هم یک چیزی دیده است، مثلاً روایتی دیده است؟
ج: او هم از یک کتاب دیگری نقل میکند، از کتاب خودشان( کُتُب اهل سنت).
س3: پس روایت نیست؟
ج: این را مثنوی می گوید، روایت نیست، آنجا می گوید درست نیست. ماه صفری که ما شیعه می گوییم نحس است، ما به اعتبار اسارت اهل بیت علیهم السلام می گوییم (امّا) سنی ها که این حرف ها را قبول ندارند، آن بنده خدا جور دیگر می گوید. ما نحوست ماه صفر را این جوری می گوییم که چون اسارت اهل بیت علیهم السلام است اما آن ها که این حرف ها را قبول ندارند، او چیز دیگر می گوید. او می گوید چون پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله بعد از ماه صفر از (این) دنیا رفت می گفت هر کس ماه صفر یعنی رفتن من که نزدیک شده است را (بگوید) مژده اش می دهم، می خواهد این جوری بگوید.
س4: شهادت حضرات معصومین علیهم السلام در یک روز باعث نحسی آن روز می شود؟
ج: نه به معنای این که ذات آن روز نحس میشود اما یک کار بدی اتفاق افتاده است دیگر، در مقابل تولد یک امام، کشتن یک امام نحس است دیگر.
س5: اثری هم دارد؟
ج: تکوینی نه.
س6: آیا بعضی زمان ها و مکان ها نحس است؟
ج: نه زمان نحس است و نه مکان (بلکه) حوادثی که در زمان و مکان اتفاق می افتد اگر این حوادث نحس باشد تعبیر می کنند این زمان و مکان هم نحس است، و الّا خود زمان و خود مکان فی حد نفسه وقتی خدا خلق کرد، نه زمان نحس است و نه مکان بلکه نعمت بزرگ خداست، منتهی مثلاً در یک زمانی قومی را خدا عذاب کرده نحس می شود و در یکی زمانی به قومی خدا نعمت های بزرگ داده سعد می شود، این جوری.
س7: در بعضی روایات مثلا گفته اند در فلان زمان برای فلان عمل نحوست دارد انجام ندهید اینها درست نیست؟
ج: لابد دیگر، باید سندش را دید آن وقت بله (نظر داد).
س8: امکان ندارد روایت درست هم در لابه لایش (بین شان) باشد؟
ج: دیگر باید سند را ببینیم معلوم می شود لابه لایش (درست) هست یا نیست.
س9: در قرآن آیه « فَأَرْسَلْنا عَلَیْهِمْ ریحاً صَرْصَراً فی أَیَّامٍ نَحِساتٍ »[1] مراد از « أَیَّامٍ نَحِساتٍ » چیست؟
ج: همین دیگر، (به علت این که) عذاب آمد ایام نحس شد، دقت کردید چه گفتیم؟ زمان و مکان به اعتبار عذابی که در آن زمان و مکان خدا به اقوام نازل می کند به این اعتبار نحس و سعد می شود اما خود زمان فی حد نفسه، خود مکان فی حد ذاته نحوستی ندارد. خدا مکان نحس خلق نکرده است. همه مکان ها مساوی هستند، همه زمان ها هم همینجور.
س10: چرا امر به صدقه دادن در این زمان ها شده است؟
ج: چون عذاب آمده است دیگر. عذاب آمده است گفته اند شما هم صدقه بده تا اگر بلایی، چیزی بنا است بیاید خدا دفع کند.
مجموعه پرسشها و پاسخها از استاد اخلاق و معرفت حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه
[1] - فَأَرْسَلْنا عَلَیْهِمْ ریحاً صَرْصَراً فی أَیَّامٍ نَحِساتٍ لِنُذیقَهُمْ عَذابَ الْخِزْیِ فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ لَعَذابُ الْآخِرَةِ أَخْزى وَ هُمْ لا یُنْصَرُونَ( فصلت آیه 16)