اعتقادات
حضرت زهرا علیها السلام
س1: آیا مقام حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام بالاتر از ائمهی معصومین علیهم السلام است؟
ج: ما معتقدیم که «کُلُّهُم نورٌ واحدٌ»؛[1] ولی همهی آنها در برابر عظمت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله اظهار تواضع میکردند.
س2: آیا حضرت فاطمه علیهاالسلام مقام امامت داشتند؟
ج: امام باید مرد باشد و در جامعه جلو بیفتد. ایشان زن بود و نمیتوانست؛ امّا آن باطن امامت را که عصمت و علم باشد، داشتند.
س3: حجّت بودن ایشان از چه جهت است؟
ج: هر چیزی که بگویند، حضرات علیهم السلام میپذیرند و قبول دارند.
س4: آیا عبارت معروف «لَوْلَاکَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلَاک»[2] روایت است؟
ج: بله؛ این قاعدهی کلی است. هر کس هر کاری را انجام میدهد، مقدماتی دارد. وقتی مقدمات را انجام میدهد، به هوای آن نتیجه انجام میدهد؛ و الّا اگر به او بگویند: «این نتیجه بر این مقدمات بار نیست»، مقدمات را فراهم نمیکند. اگر یک باغدار بخواهد زمینی بخرد و تبدیل به باغ کند، چه میکند؟ اول زمین را میخرد و چاله میکند و بعد درخت میخرد و میکارد و آب میدهد و کود میریزد. برای چه؟ برای اینکه میوه بدهد. اگر به او بگویند: «این درخت میوه نمیدهد»، چه میکند؟ درخت را میکَند و دور میاندازد. مقدمات همیشه به منظور رسیدن به نتیجه ارزش پیدا میکنند. چرا خدا آدمها را خلق کرد؟ به هوای آنها (معصومین علیهم السلام)، که بیایند و آدمها را تربیت کنند؛ و الّا اگر آنها نبودند، خود اینها را هم خلق نمیکرد. صدام بیاید اینجا چه کند؟ به چه درد میخورد؟ بنابراین اینها علت غایی خلقت هستند که اگر اینها نبودند، خدا هیچچیزی خلق نمیکرد.
س5: آیا یعنی «کُلُّهُم نورٌ واحدٌ»؟
ج: بله. همهی آنها معصومند و از علم لدنّی بهرهمندند. خدا میخواهد بگوید: «همهی اینها این جورند. من همهچیز را خلق کردهام که مقدمات خلقت اینها است». خلق اینها خیلی حکمت و فضیلت دارد؛ لذا آنها را هم به هوای اینها خلق کردند. اگر اینها نبودند، آنها را هم خلق نمیکردم. اینها گل سرسبد هستند.
س6: عبارت «اَلسَّلَامُ عَلَیْکِ یَا مُمْتَحَنَةُ، امْتَحَنَکِ اللّهُ الَّذِی خَلَقَکِ قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَکِ»[3] در مورد حضرت زهرای مرضیه علیهاالسلام یعنی چه؟
ج: خدای متعال قبل از اینکه خلقت مادی و طبیعی حضرت زهرا علیهاالسلام را خلق کند، در عالم علم میدانست این را وقتی خلق کند، اینچنین ایمانی دارد که از امتحان رو سفید بیرون میآید. امتحانش هم خیلی سخت بود که همان حمایت از امیرالمؤمنین علیه السلام بود.
س7: آیا اینکه برای رسیدن به حاجات دنیوی، اهلبیت را به حضرت زهرا علیهاالسلام قسم میدهند، درست است؟
ج: همهاش خوب است؛ اما معنایش این نیست که خدا حتماً باید اجابت کند. اختیار با اوست. نمیشود مجبورش کرد. اینکه ما قسمی بخوریم که مجبور شود بدهد، نه؛ اینجور نیست. او با این قسمها مجبور نمیشود و هر چه صلاح بداند، همان کار را میکند. وظیفهی ما خواستن است و وظیفهی او دادن یا ندادن. او هم گاهی نمیدهد و گاهی هم میدهد. هر دو خوب است. چون ما از خدا که طلب نداریم. اینگونه نیست که یک سال ـ ده سال کار کردهایم و مزد بخواهیم. کاری نکردهایم. از اول که ما نمیتوانستیم کاری بکنیم به ما داده، تا الآن. بنابراین او طلبکار است؛ بدهکار نیست؛ وقتی تو حاجتی میخواهی، او بدهی ندارد که تو طلبکار باشی و اعتراض کنی که: «چرا ندادی؟» هر چه داد، باید سپاسگزاری کرد.
بنابراین (طلبکاری) غلط است. باید دعا کنیم. خود دعا اجر و مزد زیادی دارد. روز قیامت بعضی میگویند: «ای کاش هیچ یک از دعاهای ما مستجاب نمیشد. مزدی که امروز دادند، به مراتب بالاتر از آنچه بود که ما (در دنیا) میخواستیم. عقل ما نمیرسید و پول میخواستیم».
س8: ایام فاطمیهی اول و دوم چه زمانی است؟ کی عزاداری کنیم؟ کی پیراهن مشکی بپوشیم و جشن نگیریم؟ محدودهاش چقدر است؟
ج: خطی که سابقاً با آن مینوشتند، خط کوفی بود. در خط کوفی «سبع» با «تسع» یک جور خوانده میشد. هفتاد و پنج، و نود و پنج روز بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله؛ لذا هر دو را عزا میگیرند که واقعیت محفوظ باشد.
س9: آیا اینکه «حضرت زهرا علیهاالسلام بعد از خطبهی فدکیه به منزل آمدند و امیرالمؤمنین علیه السلام را سرزنش کردند»، درست است؟
ج: سرزنش نکردند. شما شنیدی؟! نکردند.
س10: سندش چیست؟
ج: سند آن خود حضرت زهرا علیهاالسلام است. ایشان میشناخت که او کیست و چه کاره است و باید این کارها را بکند. اینجور نیست. پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله تقسیم کار کرده بود. امیرالمؤمنین علیه السلام باید شمشیر را غلاف میکرد. جنگ داخلی خطرناک بود. ایران و روم منتظر بودند که پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله از دنیا برود و اسلام را از بین ببرند؛ چون اسلام آنها را تهدید میکرد. دیدیم که بعداً اسلام هم ترکیه را گرفت و هم ایران را؛ بنابراین خونریزی داخلی باعث میشد که جنگ دامنه پیدا کند؛ چون جمعتی که برگشتند، زیاد بودند. همهی بتپرستها برگشتند. صحبت سر صد نفر و پانصد نفر نبود. بنابراین جنگ داخلی، اوضاع را خطرناک میکرد و ایشان موظف بود که فقط لباس مظلومیت به تن خود کند. حضرت زهرا علیهاالسلام را هم سپر بلا کردند؛ چون آنها زدن و کشتن زن را عیب میدانستند. این دستور پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله بود و ایشان وظیفه را انجام داد و شهید شد و خدا حضرت امیر علیه السلام را به سلامت حفظ کرد.
س11: مصحف فاطمه علیهاالسلام چیست؟
ج: چیزی بود که ایشان نوشتند توسط ملائکه. ملائکه دربارهی مطالب آینده، اطلاعاتی به ایشان میدادند. این اسمش مصحف فاطمه علیهاالسلام است.
س12: آیا الآن هست؟ کجاست؟
ج: بله هست؛ اما کتابفروشیها ندارند. در جایی محبوس است.
س13: راه دستیابی به معرفت اهلبیت علیهم السلام خصوصاً حضرت زهرا علیهاالسلام چیست؟
ج: ترک گناه ایمان را بالا میبرد و وقتی ایمان بالا رفت، معرفت خدا و پیغمبر صلی الله علیه و آله و امام علیه السلام هم بالا میرود.
پرسش و پاسخ از عالم ربانی حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه
[1] . ... وَ أَنَّ أَرْوَاحَکُمْ وَ نُورَکُمْ وَ طِینَتَکُمْ وَاحِدَةٌ طَابَتْ وَ طَهُرَتْ بَعْضُها مِنْ بَعْضٍ ... (من لایحضره الفقیه، ج2، ص613) ... یَا مُحَمَّدُ إِنِّی خَلَقْتُ عَلِیّاً وَ فَاطِمَةَ وَ الْحَسَنَ وَ الْحُسَیْنَ وَ الْأَئِمَّةَ مِنْ نُورٍ وَاحِدٍ ثُمَّ عَرَضْتُ وَلَایَتَهُمْ عَلَى الْمَلَائِکَةِ فَمَنْ قَبِلَهَا کَانَ مِنَ الْمُقَرَّبِینَ وَ مَنْ جَحَدَهَا کَانَ مِنَ الْکَافِرِین ... (بحارالأنوار، ج36، ص223)
[2] . بحارالأنوار، ج16، ص406
[3] . زیارتنامه حضرت زهراh، المزار الکبیر (لابن المشهدی)، ص79