نماز
نماز(بخش 8) نماز شب
س1: لطفاً مقداری درباره نماز شب بفرمایید؟
ج: (آیا) نماز روز درست شده است؟ نماز شب بعد از روز است. (نماز) روز را درست کنیم ان شاء الله. اگر روز وظیفه را انجام دادیم و گناه نکردیم نوبت به شب میرسد. اگر موفق شدیم نیم ساعت، سه ربع به أذان صبح مانده بلند شویم آن چند تا رکعت نماز شب را بخوانیم خیلی خیلی غنیمت بسیار بزرگ مادی و معنوی است. منتهی یک شرط دارد و آن این است که گناه بغل آن نگذارید. (اگر) گناه گذاشتید دود میشود و هوا میرود، هیچ فایدهای ندارد. زحمت کشیدهاید امّا بهره نمیبرید، بنابراین سعی کنیم گناه نکنیم بعد ان شاء الله بهترین عبادت تَهَجُّد و نماز شب است.
س2: ما با اشتیاق ساعت زنگی را برای نمازِشب کوک میکنیم امّا نمازِصبح ما هم قضا میشود؟
ج: خُب دیر میخوابی. جوان خوابش سنگینتر است. دیر که میخوابد آن طرف آفتاب بیدار میشود. ساعت هم مرتب بیخودی زنگ میزند و قُوِّهاش هم تمام میشود. اگر راست میگویی میخواهی بیدار شوی زودتر باید بخوابی. اگر به اندازهای که بدن نیاز به خواب دارد تأمین بشود آنوقت بیدار میشود. بنابراین شما با دیر خوابیدن میگویی من نمیخواهم بیدار شوم، دیر خوابیدن معنایش این است دیگر، بیدار هم نمیشوی، کسی ساعت را زنگ میگذارد که زودتر بخوابد تا نیاز واقعیاش در خواب تأمین شود آنوقت بیدار میشود. امّا شما هر چه آن ساعت زنگ میزند هنوز وسطهای خواب هستی. بنابراین جوان که خوابش سنگینتر و بیشتر از دیگران است، باید زودتر بخوابد که بتواند آن مقدار را تأمین کند و الّا نمیتواند بلند شود.
س3: زود خوابیدن کافی است یا شرط دیگری هم دارد؟
ج: خُب اگر روز هم تقوا را مراعات کند زودتر بلند میشود ان شاء الله.
س4: از نظر غذایی چطور؟(غذا را باید کنترل کنیم)
ج: خُب غذا هم باید کم بخورد دیگر. اگر شب زیاد بخورد میخوابد. شبها نباید غذا را چرب و چیل خورد، نباید غذا زیاد خورد، یک چیز دم دستی کافی است.
س5: ما تجربه کردهایم بعضی وقتها شک داشتهایم که فلان کس اهل خمس هست یا نه و بعد غذایش را خوردهایم بعد نماز شب ما قضا شده است؟
ج: لابد گناه کردی که (نماز شبت) قضا شده و الّا خوردن این حلال است. میگویند شما یقین کنی کسی خمس نمیدهد حلال است بروی سر سفره او بنشینی، از نظر فقه و رساله حلال است. اما چون خمس نمیدهد ذمّهاش بدهکار است. رفته است نان خریده ملک خودش است، رفته فرش خریده، خانه خریده ملک خودش است، شما میتوانی از آن استفاده کنی. مشکل زمانی پیش میآید که او بمیرد، وقتی بمیرد آنچه که در ذمّهاش است منتقل به اموالش میشود و کسی نمیتواند تصرّف در مالش بکند، اول خمس مالش را باید بدهند اگر ته آن چیزی ماند به بقیه برسد و الّا نه، اما تا زنده است، چون میرود بیع کلی میکند اشکال ندارد، مثلاً میگوید آقا پنج تا نان بده، میپرسد چقدر شد؟ نانوا میگوید سی تومان، دست در جیبش میکند میدهد و مالک نان میشود. بدهکارِ پولِ نان، از حلال است. اگر از حلال بدهد ذمّهاش مشغول نیست. اما اگر از حرام بدهد ذمّهاش بدهکار است به آن فروشنده نان. هر روز ذمّهاش زیاد میشود تا بمیرد، وقتی مُرد دیگر ذمّه میّت اعتبار ندارد مرده است. منتقل به اموال موجود میشود، آنوقت مشکل پیش میآید. کسی حق ندارد خانهاش برود و چاییاش را بخورد و تصرّف در اموالش بکند. اما تا زنده است طوری نیست. خب این فتوای مرجع شماست دیگر. شما حق نداری بگویی اثر میکند. خود مرجع میرود خانه این و آن مینشیند غذا میخورد، شام میخورد. حلال است دیگر.
س6: کیفیت نماز شب و وَتر چگونه است؟
ج: نماز وتر یک رکعت بیشتر نیست. آخرین نماز در نمازِشب که از همه فضیلتش بیشتر است، کدام است؟ نماز نافله صبح است. این آخرین نماز است. نماز وَتر آخرین نماز نیست. وتر از شَفع فضیلتش بیشتر است، شفع آن دو رکعت قبل از وتر است. نافله صبح از همه افضل است. اگر ما باور کنیم آن از همه مهمتر است ترکش نمیکنیم، وقتی نمازِشب را خواندهایم و تا اینجا آمدهایم خسته نمیشویم و رها نمیکنیم، دنبال آن که فضیلتش بیشتر است میرویم، لذا از این نظر گفتهاند فضیلت نافله صبح از همه بیشتر است. خُب مستحب مُؤَکَّد است انسان قبل از نماز صبح که وقت نماز شب است بیدار شود. ثلث آخر شب اسمش سحر است. در سحر مستحب است آدم چند رکعت نماز نافله به نام نافله شب بخواند. ابتدا چهار نماز دو رکعتی است که این نافله شب است. بعد از این هشت رکعت، یک نماز دو رکعتی به نام شَفع و بعد یک نماز یک رکعتی به نام وَتر بخواند. چرا یک رکعت بخواند؟ زیرا آن أذکاری که باید در قنوت وَتر بخوانیم جای یک رکعت حساب شده است. آن أذکار زیاد است. لذا گفتهاند: به جای یک رکعت آن أذکار را انجام بدهید، آن مهم است، بعد هم نافله صبح را بخوانید، ولو صبح نشده نافله را میشود خواند[1]، که باز دوباره در معرض ترک قرار نگیرد. و امّا أذکار نماز وَتر عبارت است از هفتاد بار«أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ رَبِّی وَ أَتُوبُ إِلَیْه»، بعد چهل مؤمن را دعا کنیم، بعد هم هفت بار بگوییم «هَذَا مَقَامُ الْعَائِذِ بِکَ مِنَ النَّارِ»[2]، بعد هم سیصد بار بگوید: «اَلعفوَ اَلعفوَ»[3]. این نماز وَتر است.
س7: برای کسی که میخواهد شروع به نمازِشب خواندن کند، خواندن نماز وَتر به تنهایی کافی است؟
ج: اگر وقت نباشد و انسان نمیتواند همه نمازِشب را بخواند، خُب چارهای نیست آن مهمترینش است. اما کمکم باید اضافه کند و خودش را از همه آن محروم نکند. کُلّ آن نیم ساعت بیشتر وقت لازم ندارد، حالا به خصوص شبها بلند است و انسان میتواند بلند بشود. امّا اگر حالا شروع نکند و به عادت بگذارد تابستان که شبها کوتاه میشود کار مشکل میشود.
س8: برای نمازِشب چه مقدار قبل از أذان صبح بیدار شویم؟
ج: سه ربع، نیم ساعت کافی است.
س9: در سحر غیر از نمازِشب خواندن چه کار کنیم؟
ج: شما همان نماز را بخوانی سه ربع تمام میشود و بعد باید نماز صبح را بخوانی.
س10: این تأکیدهایی که برای نمازِشب شده است برای درک أُوقات فجر است یا برای خود نمازِشب است؟
ج: برای خود نماز در آن ظرف (شب) است. نه نماز تنها، نه آن ظرف خالی. نماز در آن ظرف خیلی اثر دارد.
س11: خود نمازِشب یا اینکه نماز دیگر هم به جایش خوانده شود همان اثر را دارد؟
ج: خُب آدم بخواهد نماز بخواند چه دردی دارد که نماز شب نخواند؟ این وقت برای نمازِشب است و شما میخواهی کارهای دیگر بکنی. معلوم میشود شیطان دارد یک خُرده اذیّت میکند و الّا نمازِشب میخواندی.
س12: اگر نمازهای قضایش را در آن موقع بخواند چطور؟
ج: خُب اگر نماز قضا دارد آن را بخواند. اگر روز فرصت نداری و آنوقت فقط میتوانی (نماز قضا بخوانی) عیب ندارد نماز قضا مُقَدّم است. آن را بخوان وقتی تمام شد بعد نماز شب بخوان. اما اگر روز میتوانی قضا را بجا بیاوری، شب نماز شب بخوان.
س13: آیا یازده رکعت نمازِشب در یک ربع با بیحالی اثری هم دارد؟
ج: بله، یکی از آثارش این است که آدم عادت به ترک آن نمیکند، دوام پیدا میکند. خود این مسأله است. چون ترک کنیم یواش یواش بار دوم هم میآید، بار سوم هم میآید، همینجور یک وقت بعد از مدتی میبینی نمازشب ترک شده است. اولین اثرش این است که من عادت به نماز خواندن میکنم، منتهی بیحالی یک شب است، دو شب است، کم کم درست میشود ان شاء الله.
س14: آخر سالها برنامهام همین است و تغییری هم حاصل نشده است؟
ج: بله، راست گفتی، تقوا را ادامه نمیدهی، تقوا را ادامه ندهی هزار سال هم که عمر کنی همین آش و همین کاسه است. ادامه تقوا ایمان را بالا میبرد، زندگی به همین شکل عادی نمیماند، بنابراین چون شما تقوا را ادامه نمیدهی همیشه بیحال هستی. حال را تقوا میآورد. ان شاء الله تقوا را ادامه دهی حال پیدا میشود.
س15: سالهاست که دوست دارم بیداری نیمه شب داشته باشم، اما موفق نمیشوم و خوابم سنگین است، خیلی که دعا میکنم نماز صبح ما هم قضا میشود؟!
ج: راست گفته است دیگر. آدمی که خوابش سنگین است دو کار باید بکند. یکی شب زود باید بخوابد یکی هم شب زیاد غذای چرب و چیل نخورد. بخورد خوابش شدت پیدا میکند. اگر راست میگویی بخواهی بیدار شوی چه کار میکنی؟ مقدمات را فراهم میکنی، هم زود میخوابی، هم غذا را سبکتر، درست میشود. امتحانش مجانی است. میگوید اما راست نمیگوید.
س16: اینکه روایت وارد شده است آیه آخر سوره کهف را بخوانید بیدار میشوید صحیح است؟
ج: این روایتش مربوط به خود آدم است. آنهایی که باور دارند استفاده میکنند و بیدار میشوند، و آنهایی که (باور ندارند) نه، خواندن تنها کافی نیست.
س17: اگر انسان بداند روایت صحیح است باور در او ایجاد میشود،گاهی عدم باور به خاطر شک در سند است؟
ج: اینجوری نیست، شما قرآن را قبول نداری؟ چرا باورت نمیشود. این را که در سندش شک ندارید.... (با اینکه) قرآن را قبول داریم و شک نداریم، چرا اثر نمیکند!
س18: چرا در مورد نمازشب و قرائت قرآن سستی میکنیم، راهنمایی کنید.
ج: لابُدّ در انجام واجب و ترک حرام کاهل هستی که اینجور شده است، اگر در آن دو جدّی بودی مشکل پیش نمیآمد دیگر. نماز شب فراتر از انجام واجب و ترک حرام است، آن چون واجب نیست و ما خودمان با میل و رغبت انتخاب میکنیم اثرش خیلی بیشتر است. لذا در آن (باب) قرب نوافل در کافی روایت مخصوصی است که نفسش گرم و بلند است، به هر حال نفس أماره نمیخواهد آدم با خواندن نمازشب قدمهایش در مخالفت با شیطان بلندتر شود. لذا تنبلی میکند، بهانه میآورد، آنجا هم باید«أَعَانَهُ اللَّهُ عَلَى نَفْسِه»[4] پیش بیاید تا آدم بتواند این موانع را برطرف کند و الّا محروم میشود.
س19: مداومت بر نماز شب دارم ولی گریه و اشک ندارم، چه کار کنم؟
ج: مداومت بر ترک گناه داشته باشی کافی است. گریه نمیخواهد، گریه خودش میآید، سعی کن گناه را ترک کنی همه چیز درست میشود ان شاء الله.
س20: در زمانی که مجرد بودم نماز شب من ترک نمیشد، ولی حالا خیلی وقتها قضا میشود، راهنمایی ام کنید.
ج: ازدواج کرده است؟
- لابُد دیگر.
ج: طبیعی است، یک مقداری بیشتر طول نمیکشد، بعد همه چیز سر جای خودش قرار میگیرد، اولش آدم ندیده، نداشته است یک خُرده برنامهاش به هم میخورد امّا بعد کم کم آبها از آسیاب که افتاد سر خانه اولش میرود، مدتش کوتاه است. بله، مرحوم علامه طباطبایی - خدا رحمتش کند - فرمودند دو سه ماه بیشتر طول نمیکشد، درست میشود. نباید ترسید. آن مشکل عمده را حل میکند، مشکلات دیگر آسانتر میشود ان شاء الله.
س21: قبلاً که در مدرسه و حجره بودیم برای نماز شب بیدار میشدیم، الآن که رفتهایم خانه و همسردار شدهایم با اینکه زود میخوابیم دیگر بیدار نمیشویم چه کنیم؟
ج: اشتغال به زندگی مادی یک مقداری مشکلات ایجاد میکند دیگر. باید در همسرداریاش، در ارتباط با خانوادهاش تجدید نظر کند و ببیند آنجا مرتکب گناهی، چیزی نمیشود. کاری که وظیفهاش نیست در خانه انجام میدهد؟ اینها مال آن است.
س22: آیا چهل مؤمنی که در نماز شب دعا میشود لازم است مرد باشند؟
ج: بله، زن باید بیش از چهل تا باشد.
س23: یعنی چهل تا را باید مرد بگویی؟ بیشتر که شد...
ج: بار زنها سبکتر از مردهاست، چون مردها عقلشان قوی تر است، بدنشان قوی تر است، نفس أماره هم از این دو استفاده می کند، گرفتاری شان زیادتر است، گفتند به داد اینها برسید و دعا کنید، زنها بارشان سبکتر است.
س24: یعنی خدا زود برای زنها جبران میکند؟
ج: زود، گذشت و عفو به آنها زیادتر میشود، ضعیف هستند دیگر.
س25: آیا لازم است حتماً به نام پدر دعا شوند؟
ج: پدر؟
س26: به نام پدر، مثلاً ابن فلان...
ج: اینکه اسم خاصّش را بلدی همان کافی است، ابن لازم نیست، حاج علی تقی، حاج محمد تقی، حاج حسین ؛کافی است. خدا می داند چه کسی را میگفت، سراغش میرود.
س27: در نماز شب چه کسانی را دعا کنیم؟ علماء یا دوستان ذی الحق؟
ج: کسانی که آلودگی دارند، گرفتاری دارند مناسبتراست. آنها احتیاج دارند. کسانی که پاک هستند که ... بعضیها میگردند پاکها را دعا میکنند. آنها نیازی ندارند، اینها نیازمند هستند. دوستان منحرف، دوستانی که گناهکارند. دوستانی که گرفتاری دارند. آنها را ان شاء الله آدم...
س28: میگویند اگر آن افراد را که نیازمند هستند دعا کنیم محبتشان به دل نمیآید؟
ج: نه دیگر، باور داری گناهکار بوده است. این مال حجاب است که نمیآید.
س29: میگویند اهل ایمان و علمای متقی را دعا کنیم این دعا باعث میشود که محبّت آنها در دل ما زیاد شود؟
ج: حالا هم زیاد است دیگر. چون آنها خوب هستند پیدا است به آنها علاقه داری دیگر.
س30: از باب اینکه حق به گردن انسان دارند مثلاً یک نوع جبران حقوق حساب نمیشود؟
ج: عیب ندارد اما او احتیاجش بیشتر است.
س31: آیا تصمیم جدی بر ترک گناه بدون کمک گرفتن از بعضی از مستحبات مهم مثل نماز شب امکان دارد؟
ج: بله، خود تصمیم جنسش یک جوری است که خدا آن را مؤثر قرار داده است، شما بخواهی گناه نکنی می توانی، این بهانه است، والّا گناه میکنی اما خود تصمیم به تنهایی اگر مشکلش انجام بگیرد خدا هم کمک می کند.
س32: با وجودی که علاقه زیادی به نماز شب خواندن دارم و هر شب هم به فکر بلند شدن برای آن هستم ولی توفیق آن را به دست نمیآورم بفرمایید چه کنم؟
ج: شما به جای علاقه به نماز شب، علاقه به ترک گناه پیدا کن همه چیز درست میشود به آن علاقه نداری و آن را انجام میدهی و از این طرف به نماز شب علاقه داری خدا به عکس کرده است گفته است شدت علاقه را به ادامه تقوا و ترک گناه باید داشته باشی این را نداری، ضعیف داری، اثر نمیکند و آن را قوی داری و چون گناه مانع آن میشود آن پیش نمیآید.
س33: فکر میکنم گناه نمیکنم ولی توفیق نماز شب نمییابم لطفاً راهنمایی فرمایید؟
ج: همانطوری که تصمیم میگیری و گناه نمیکنی، تصمیم بگیر و آن را (نماز شب) انجام بده إن شاء الله درست میشود.
س34: آیا اگر به دلیل کمبود وقت فقط سه رکعت آخر نماز شب یا حتی یک رکعت آخر را بخوانیم کفایت میکند؟
ج: بخوان، باقی را هم بعد بخوان ان شاء الله.
س35: وقتی چهار رکعت نماز شب را خواندیم بعد اذان صبح شد بقیه نماز شب اداء است؟
ج: شما بخوان، گفتهاند ترک نکن، بخوان.
س36: اگر استغفارها و قنوت را نگوییم یا به تعداد کمی بگوییم خیلی از فضیلت نماز شب از دست میرود؟
ج: شما آن مقداری که میتوانی بخوانی بخوان دیگر، وقت اقتضا میکند همه را بخوانی بخوان. نه، آن آخری را بخوان باز وقت بود شروع کن از قبلیها بخوان، دو رکعت شفع را بخوان بعد برو آن چهارتای دیگر را بخوان.
س37: منظور از آیه شریفه «وَ الشَّفْعِ وَ الْوَتْرِ»[5]چیست؟
ج: لابد همین شفع و وتر نماز شب است دیگر.
س38: «فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ»[6] به چه معناست؟
ج: قبلش چیست؟
س39: ننوشتهاند.
ج: مثل اینکه ارتباط به قبل دارد، اگر همین بود و همین و ارتباطی به ماقبل نداشت یعنی اینکه هر چقدر میتوانی قرآن بخوان، حد معیّن نکرده است، بسته به ظروف، بسته به زمان، بسته به مکان، بسته به مشاغل انسان، هر مقدار که میتوانی در کنار این مشاغل و زمان و اینها قرآن بخوانید، چون قرآن باید خوانده شود تا مردم بفهمند خدا از آدم چه میخواهد، وقتی فهمید چه میخواهد تحویل او بدهد، لذا باید زیاد بخواند.
س40: قبلش ظاهراً در مورد نماز شب و اینهاست.
ج: لابد این معنایش این است که حالا که نمیتوانید آن مقدار بخوانید هر چقدر میتوانید بخوانید، اَلمَیسورُ لایَسور.
س41: میشود به قرینه قبلش گفت یعنی قرآن در قالب نماز؟
ج: بله دیگر، چون در نماز قرآن خوانده می شود.
س42: حاج آقا دو جا آمده است، یکی هم جلوترش آمده است؟
ج: حالا هر دو جا را باید دید، ماقبلش را هم باید دید تفسیرش روشن میشود ان شاء الله. این این است، این آیهای که ماقبلش نماز شب و اینهاست، اگر شما نمیتوانید آن مقدار بخوانید هر چقدر میتوانید بخوانید، اما دومیاش را هم بخوانید..
س43: «فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ» مال قبلی بود در همین آیه در ادامهاش آمده است: «عَلِمَ أَنْ سَیَکُونُ مِنْکُمْ مَرْضَى وَآخَرُونَ یَضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَآخَرُونَ یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنْهُ»[7]؟
ج: این هم همینجوری است، عدّهای مریض هستند، عدّهای جنگ هستند، عدّهای تجارت یا مسافرت رفته اند، نمیتوانند، هر چقدر میتوانید بخوانید، این هم مثل اولی مربوط به ما قبل است.
س44: در ادامه اش آمده است:«وَ أَقیمُوا الصَّلاةَ» را هم بلافاصله گفتند؟
ج: خُب این مسأله اهمیت دارد دیگر.
س45: حاج آقا یکی از مصادیقش نماز است یا اصلاً مراد این آیه قرآن در قالب نماز است؟
ج: قرآن در قالب نماز است، چون این مربوط به نماز است.
س46: یک آیه دیگر هم هست که: «أَقِمْ الصَّلَاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّیْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کَانَ مَشْهُودًا»[8] اینجا هم قرآن در قالب نماز را مراد دانستهاند؟
ج: بله دیگر، چون در نماز آدم قرآن می خواند.
س47: هنگام سحر قرآن خواندن بیشتر فضیلت دارد یا نماز شب و دعا؟
ج: نماز شب. دعا بعد ان شاء الله. بعد از نماز صبح قرآن.
س48: آیا نماز شب اثری روی تقوا دارد؟
ج: اگر شما گناه کنی نماز شب هیچ اثری ندارد چون خدا قبول نمیکند. وقتی قبول نکرد در بالا بردن ایمان اثری نخواهد داشت. ولی اگر تقوا را مراعات کردی بیشترین خدمت را نماز شب به ایمان انسان و به اصلاح انسان انجام میدهد.
س49: اگر کسی برخی شبها برای نماز شب خواب بماند این نشانه بیتقوایی است؟
ج: کلّیت ندارد ولی خوب گناه روز در ترک نماز شب مؤثر است، ممکن است، چون آدم اهل خواب است، جوان است، خسته بشود، معمولاً اگر از این نوع مسائل نباشد آدم بیدار میشود، ولی روز گناه زنجیر به پای آدم میبندد، امیرالمؤمنین به کسی که فرمود آقا من چرا موفق به نماز شب نمیشوم فرمودند: «أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ»[9] ، گناهان زنجیر به پایت بسته است، گناه را ترک کن درست میشود ان شاء الله.
س50: اگر شبی توفیق نماز شب حاصل شد و خواندیم میتوانیم تلقی کنیم و خدا را شکر کنیم که در طول روز گناهی مرتکب نشدهایم؟
ج: نه از هیچ کاری نتیجه نباید بگیریم، خُب توفیق نصیب شده است که نماز شب خواندی امّا چیزی را در آن حساب نکنید سپاسگزاری بکنید ولی نتیجهگیری نکنید برای نتیجه گیری حالا زود است.
س51: و از طرفی اگر نماز شب قضا شد حتماً گناه کردهایم؟
ج: نه، گاهی انسان خسته است و کم خوابیده است اما به طور کلی گناه در ترک نماز شب موثر است.
س52: «وَ مَنْ صَلَّى ثُمُنَ لَیْلَةٍ أَعْطَاهُ اللَّهُ أَجْرَ شَهِیدٍ صَابِرٍ صَادِقِ النِّیَّةِ وَ شُفِّعَ فِی أَهْلِ بَیْتِهِ»[10] ؟
ج: چون نماز اثر فراوانی در تثبیت و بالا بردن ایمان دارد خیلی به نماز دعوت شده است، بخصوص نمازهای مستحب، این هم جزء همانهاست. هر کسی یک هشتم شب را که همان وقت نماز شب است، نماز بخواند خدا اجر شهید به او میدهد. مردم را تشویق میکند نماز بخوانند. نماز حرفهایی میزند کارهایی میکند که مستقیم ایمان را تقویت میکند، بالا میبرد.
س53: تمام این مُطلَقات هم مُقیَّد به همان تقوا هستند یا اینکه مثلاً اینجا حضرت فرمودند نماز را بخواند خدا این اجر را به او میدهد؟
ج: خدا یک آیه نازل کرده، آن تکلیف همه را معین میکند. شما این آیه کوتاه را بخوانید جوابش در آن است: «إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ»[11]، این «إِنَّمَا» چیست؟ حصر است دیگر، بنابراین از غیرمتّقی هیچ عملی مقبول نیست. (البته )باطل نیست ولی مقبول نیست. مقبول یعنی تأثیر در رشد ایمان، پنجاه سال اینجور عمل کنی ایمان مثل پنجاه سال قبل است، رشد نمیکند. در حالی که تمام اینها اسباب رشد ایمان هستند. اگر مقرون به مزاحم نباشند ایمان را بالا میبرند، اما اینکه بالا نمیبرد یعنی کنارش گناه گذاشتهای.
س54: یعنی می شود عمل قبول نشود اما این اجر شهید را به او بدهند؟
ج: بله، اجر میدهند، مزد میدهند، چون زحمت کشیده و درست هم انجام داده است اما قبول نیست. ایمانت همان ثابت است.
س55: متن روایت استمرار ندارد، یک بار هم انجام دهد «مَنْ صَلَّى ثُمُنَ لَیْلَةٍ» کفایت میکند؟
ج: آدم یک بار، یک بار نماز میخواند. همه نمازها را یک دفعه نمیخواند، یک دفعه میخواند باز دوباره یکی دیگر، یکی دیگر. اینجوری است دیگر. اگر شما شروع کردی به خواندن یک چنین اجری داری، اجرش هم زیاد است چون اثرش زیاد است آن نماز شب است، نماز شب یعنی نمازهای واجب را میخوانم، اضافه بر آنها شب هم که کسی نمیبیند و نمیشنود خُب خیلیها مایل هستند که نماز زیاد میخوانند مردم ببینند. بودند بعضیها در اجتماع زیاد نماز میخواندند و در خلوت نماز نمیخواندند. میگفت مثل اینکه این در خلوت فایده ندارد، (مردم) ببینند خوب است. شب نکتهاش این است که همه خواب هستند و این بلند شده است، زحمتش زیاد است آنوقت خدا میگوید اجر شهید به شما میدهم.
س56: پس به هر حال با همان یکبار صلاة هم این روایت محقق شده است دیگر؟
ج: بله. اگر شما بگویی فقط یکبار بلند میشوم میخوانم نتیجهاش چه میشود؟ او شما را دارد تشویق میکند که مرتب بخوانید، یک بار که دردی را دوا نمیکند. اگر شما بگویی فقط یک بار، هیچ خبری نیست، بله، اثری ندارد. خدا زحمت این مزد را میدهد اما اثر ندارد. عبادت باید ادامه داشته باشد تا در رشد ایمان مؤثر باشد، یک دفعه، دو دفعه فایده ندارد.
س57: این «ثُمُنَ لَیْلَةٍ» که برای نماز شب فرموده شده است...؟
ج: یک هشتم شب دیگر بله.
س58: و لو اینکه زمانش از یک هشتم کمتر هم بشود؟
ج: معمولاً همین است، بخواهد نماز شب را بخواند اینقدر طول میکشد.
س59: آیا أداء یا قضای یازده رکعت نماز شب را میتوان در حال حرکت اقامه کرد؟
ج: بله، مثلاً قبلاً که به مکه میرفتند چون روزها گرم است، شبها حرکت میکردند، در داخل محمل نماز شب را میخواندند، شتر دلی دلی میکرد و میرفت او هم نماز را میخواند.
س60: آیا کسی که تعدادی از نمازهای شب او قضا شده آیا او میتواند به مقامات عالیه برسد یا اینکه یک منافعی از او فوت شده که دیگر جبران نمیشود؟
ج: اگر گناه نکند توفیق هست، اما اگر گناه کند نماز شب هم بخواند موفق نمیشود، گناه پدر آدم را در میآورد.
س61: نماز شب در وقت خودش با خواب آلودگی شدید بهتر است یا اینکه بعد با سرحالی قضا کنیم؟
ج: همیشه خواب آلوده است یا گاهی؟ اگر گاهی (باشد) عیب ندارد بخوابد بعد خوب میشود.
س62: اگر همیشه خواب آلوده باشد چطور؟
ج: نه دیگر باید قضا کند یا...، ما نداریم کسی که همیشه خواب آلود باشد، گاهی اتفاق میافتد، اگر بخواهد به هم بزند نظم خراب میشود، به ترک نماز منجر میشود.
س63: اگر نماز شب فوت شود جبران دارد؟
ج: بله، گفتهاند قضا کن، دستور دادهاند قضا کنید.
س64: روایتی به این مضمون داریم که بنده مثلاً دارد نماز میخواند از بس که خواب آلوده و چرتی است وسط مثلاً عبادت خوابش میبرد بعد خدا به ملائکه میگوید که این بنده وسط کار خوابش برده است و..؟
ج: خُب آن مال این است که آدم، شبها که کوتاه است خوابش کم میشود، قهراً بدن در نماز متأثر میشود، حالتی پیش میآید، این خوب است، خودش نمیفهمد ولی واقعیتش این است. با این حال آمده است نماز بخواند، اما دیگر گرفتار عذر بدنی است. حالا خواب فشار آورده است دیگر، خدا این را میگوید، نه اینکه من بیایم هی اسباب چرت و اینها را فراهم کنم، تا خدا این حرفها را بزند.
س65: حالا خدا اسبابش را فراهم نمیکند ولی اگر اینطور شد انسان نگه دارد بعد که سرحال است نماز را بخواند یا با همین حال...
ج: اگر بخواهد بگوید بعداً که سر حال شوم تا آخر عمر هم نباید بخواند، اگر بخواهد سر حال باشد آدم به این زودی سر حال نمی آید، سرحال شرایطی دارد که نیست، اگر این را مراعات بکند منجر به ترک نماز میشود، باید با ترک گناه و ادامه تقوا حال پیدا کند ان شاء الله، آنوقت درست میشود، و الّا همین باشد ایمان همین است دیگر چرتش خواهد برد.
س66: برای توفیق یافتن در اقامه نماز شب چه کنیم؟
ج: گناه نکنیم، «أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ»[12]، گناه زنجیر پا میشود. نمیگذارد آدم بلند شود.
س67: دوست دارم سحرخیز باشم ولی نمیتوانم، چه کنم؟
ج: چرا نمیتوانی؟ اگر راست میگویی و واقعاً دوست داری سحرخیز باشی، کارهایی که موجب بیدار شدن قبل از اذان صبح است را باید انجام بدهی، یکی از آنها این است که شب زودتر بخوابی، شبها که کوتاه است اگر دیر بخوابی آن طرف آفتاب بیدار میشوی، اگر بخواهی قبل از اذان بیدار شوی باید شب زود بخوابی، دوم اینکه شام هم نباید غذای چرب و چیل بخوری. یک چیز ساده و کم بخور صبح قبل از اذان بیدار میشوی ان شاء الله، بعد هم گناه نباید بکنی، گناه مثل زنجیر به پای آدم گناهکار میپیچد و شب نمیگذارد از خواب بلند شود[13]، اگر بیدار هم بشود بلند نمیشود نماز بخواند. خیلیها بیدار میشوند اما تنبلی میکنند نماز نمیخوانند، بنابراین اینها را مراعات کنی ان شاء الله موفق میشوی.
س68: برای بیداری و تهجّد و نماز شب چه کنم؟
ج: باید زود بخوابی، چون آدم کسری خواب داشته باشد نمیتواند بلند شود. شب زودتر بخوابد، اگر هم نیاز به خواب داشت قبل از ظهر گفتهاند یک مقداری به نام خواب «قیلوله» انجام دهد آن کسری جبران میشود، زیاد پای تلویزیون ننشین، چشم خسته میشود به خواب زیاد احتیاج دارد نمیتواند بلند شود. شما میخواهی تا دو بعد از نصف شب که فیلم نشان میدهند بنشینی نماز صبحت هم قضا نشود! حتماً قضا میشود، اگر شب کوتاه شد حتماً باید زودتر بخوابی، قضای چرب و چیلی هم نخوری چون خواب را سنگین میکند، این کارها را مراعات کردی به انضمام ترک گناه بیدار میشوی ان شاء الله.
س69: نماز شب خواندن و نخواندن دلیل بر تقواو عدم تقواست؟
ج: اگر آدم تقوا داشته باشد معمولاً ترک نمیکند.
س70: گاهی اوقات خوب استراحت کردهام ولی باز هم برای نماز شب بیدار نمیشوم؟
ج: تنبلی، پاشو درست میشود ان شاء الله.
س71: گاهی مجبورم بخاطر همراهی با خانواده و ساعتی را با آنها گذراندن مقداری دیرتر بخوابم و متاسفانه هنوز موفق به ادامه همیشگی نماز شب نشدهام راهنمایی ام کنید؟
ج: اینها را قضا کند، فعلاً قضا کند تا مانع برطرف شود، هم قضا را ترک کنی هم اداء را، به خودت ضرر زدی.
س72: اگر واجب و حرام کافی است، پس نماز اول وقت یا نماز شب یا تعقیبات نماز و اینها را هم ترک کنیم اشکالی ندارد؟
ج: چه مانعی دارد؟ شما اگر مردی گناه نکن عیب ندارد، نماز را بخوان، اول وقت نخوان طوری نیست، بهشت می روی ان شاء الله.
س73: تاثیری ندارد؟
ج: تاثیر کلی ندارد، تاثیر کلی تصمیم شما دارد.
س74: پدر و مادر از خود طلبه توقع دیگری دارند؟
ج: اول وقت خواندن عیب ندارد خوب است، چون واجب نیست، غالب مردم نماز را عقب میاندازند، اینجور نیست (که اول وقت بخوانند). توقع خوبی است اما واجب نیست.
س75: مثلاً یک معمّمی در نمازش اینجوری کاهل باشد مثلاً دیروقت بخواند مردم هم به او ظنین بشوند از این حیث ممکن است که مثلاً تاخیر حرام باشد؟
ج: نه. حلال خدا حلال است دیگر. خدا گفته بخوان، اول وقت هم نخواندی طوری نیست، حالا اگر بخواهی شما نشان بدهی ایمانت قوی است اول وقت میخوانی، این فضیلت را هم حیازت میکنی، نخواستی هم طوری نیست.
س76: این درست است که آدم به تجربه میبیند که مثلاً کسانی که از این چیزها مراقبت نمیکنند مثل اول وقت و جماعت و نماز شب در عمل در تقوا هم موفق نمیشوند؟
ج: این معلوم میشود که تصمیم ندارد واجبات را انجام بدهد و محرمات را ترک کند، لذا به اینجا میرسد، اگر تصمیم داشته باشد مرتب انجام میدهد.
س77: مرتب یعنی حتی این اول وقتش را هم درست میکند؟
ج: بله دیگر.
س78: آیا میشود بعضی مباحات یا مستحبات بر طلبه واجب شود؟ مثلاً نماز شب را بعضی آقایان گفتهاند بر طلبه واجب است؟
ج: نه بیخود میگویند. مگر طبق رساله واجب شود. مثلاً نذر کند یا عهد داشته باشد و قسم بخورد. اینها عوامل ایجاب است. بدون اینها وقتی رساله گفت مباح و آزاد است واجب نیست.
س79: به نظر میرسد اینکه عدّهای میگویند نمازشب بر طلبه واجب است مرادشان واجب اخلاقی است؟
ج: خُب واجب اخلاقی را هم باید تفسیر کنند. اینجوری نمیشود. با واجب شرعی قاطی میشود و مشکل ایجاد میکند. یعنی طلبهای که آمده ان شاء الله سرباز حضرت عجل الله فرجه شود و تقوا را مراعات کند باید کارهای خوب انجام دهد، منظور این است امّا واجب شرعی نیست که اگر اول وقت نماز نتوانست بخواند و ساعت سه خواند بشود غیبت او را کرد و بشود گفت گناه کرده است.
س80: آیا نماز شب، ترک لغو و بیداری بین الطلوعین برای عبادت را در کنار ترک گناه توصیه میفرمایید؟
ج: خدا توصیه کرده است، منتهی بار نباید بر نفس أماره سنگین شود، سنگین باشد زمین میگذارد، آنچه که خدا اول و از همه خواسته است ترک گناه است، آنهای دیگر را هم انجام ندهیم جایمان بهشت است. این را آدم انجام دهد برایش عادی شود و زحمت کم داشته باشد آنوقت ایمان بالا میرود و آدم دلش نمیآید از آن کارهای خوبی که خیلی خیلی مزایا و منفعت دارد خودش را محروم کند. نماز شب میخواند و کارهای دیگر را هم انجام میدهد.
س81: در اینکه این بارهای مستحبی آیا مثلاً بار را بر نفس سنگین میکند یا نه تشخیصش چه جور است؟
ج: بله (سنگین) میکند، هر یک دانهی اینها بار را برای نفس سنگین میکند، نفس حاضر نیست هیچکدام را عمل کند. نه حاضر است واجب را انجام دهد، مثلاً صبحهای بهار بلند شود نماز بخواند، نه، راضی نیست، میگوید بخواب. نه حاضر است روزهای بلند تابستان را روزه بگیرد، هیچکدام را حاضر نیست. تکلیف از کُلفَت است، برای نفس سخت است، لذا اکثر مردم که انجام نمیدهند مال همین سختی است. لذا خدا گفته است اوّل این دو تا، شما این دو تا را درست کردی مابقی دنبالش میآید. ایمان که بالا رفت تمام کار خیر دیگر برای آدم سخت نیست، خیلی با عشق و علاقه انجام میدهد. اما اگر گناه داشته باشد و هنوز ایمان بالا نرفته باشد نه آدم موفق میشود و اگر هم انجام دهد کمِ این(واجب وحرام) میگذارد، آن را انجام میدهد اوّلی را کم میگذارد، لذا تا آخر هم درست نمیشود. این دو واجب شرعی است، اول باید تکلیفش را معین بکند بعد آنهای دیگر پشت سرش میآید ان شاء الله، این مهم است. دنیا و آخرت را این خراب میکند، اینقدر مهم است، خدا اجازه نمیدهد یک روز آدم دزدی کند، حتی یکبار، اما گفته مستحب را ترک کنی عیب ندارد، آن کار خیر اضافه است، انجام دادی مزد میگیری ندادی هم مشکلی نیست، ولی این دو را باید حتماً انجام بدهی، ندهی سه تا چیز بغلش گذاشته است که این اطاعت فرمان زمین نماند. یک؛ امر به معروف و نهی از منکر، هر کسی که دنبال کارش میرود وسط راه دید کسی در ماه رمضان سیگار میکشد باید جلویش را بگیرد، بعضیها با زبان درست نمیشود، خدا گفته است بخوابانید شلاق بزنید، روزه را خورد بیست و پنج ضربه شلاق باید به او بزنید، نماز را یک روز ترک کرد بیست و پنج ضربه شلاق دارد، گاهی هم بیست و پنج تا کافی نیست هشتاد ضربه، گاهی هشتاد هم کافی نیست صد ضربه باید بزنی، گاهی هم شلاق کافی نیست کار اینقدر بزرگ است که باید مجازاتش سنگین باشد تا مردم بترسند، چوبه دار میگذارند و اعدامش میکنند، این سه تا مال این است که مردم جرأت گناه در جامعه نکنند، چون همه آماده هستند دیگر، همه دلشان میخواهد، اگر این چیزها نباشد همه راه میافتند، اینکه ما میبینیم بیشتر مردم فاسق هستند و به وظایف عمل نمیکنند مال همین است نفس راضی نیست، اما اگر شرایطی پیش بیاید در جامعه مجبوراً ترک میکنند، هنوز شرایط پیش نیامده است اما آزاد باشند همینجور هی دنبال ترک واجب و انجام حرام میروند.
س82: این ادامه آن سؤال است، یعنی میشود درباره مستحبات اینگونه فهمید که تا زمانی که تقوای کسی هنوز میلنگد آن مستحباتی مثل نماز شب و ترک لغو را به هر اندازه که عشق و علاقه دارد برای خودش انجام بدهد؟
ج:علی ایُّ حالٍ آنچه خدا گفته این است، انجام واجب و ترک حرام است. اضافه کار میخواهی بکنی اشکال ندارد اما خدا گفته است اضافه کار را بغلش گناه بگذاری من قبول نمیکنم، هیچ فایده ندارد. ثواب میدهد چون صحیح عمل کردهای، اما هیچ اثری در رشد ایمان ندارد. پنجاه سال هم اینگونه کار بکنی ایمان آخر پنجاه سال با اوّل یکی یا کمتر میشود. بخواهی از همه اعمال استفاده در رشد ایمان بکنی نباید بغلش گناه بگذاری، خدا اینجور دستور داده است، که مردم را بیشتر به ترک گناه نزدیک کند. بنابراین اول گناه نکن همه کار خیرت مقبول است ان شاء الله.
س83: نماز شب افضل است یا روزه مستحبی؟
ج: هم روزه مستحبی باید بگیرد هم نماز شب.
س84: کسی که میخواهد روزه بگیرد سحری را بر نمازِشب مقدَّم بدارد یا بالعکس؟
ج: اگر میتواند شام را زیاد بخورد که به اندازه سحری کفایت کند، آنوقت دیگر سحری نخورد نمازش را بخواند. امّا اگر لازم است آب و چیزهای دیگر بخورد اول یک مقداری بخورد بعد نمازش را بخواند. چون نمازِشب هر چه از سحر به صبح نزدیکتر باشد، فضیلتش بیشتر است. چون یکی از آثارش این است که آدم نمیخوابد. برای خاطر اینکه نماز آنوقت انجام بگیرد نمیخوابد، امّا ممکن است اگر جلوتر نماز را بخوانی فاصله بیفتد چرت میآید و آدم میخوابد.
مجموعه پرسشها و پاسخها از استاد اخلاق و معرفت حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه
[1] - ... عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: قُلْتُ رَکْعَتَیِ الْفَجْرِ مِنْ صَلَاةِ اللَّیْلِ هِیَ قَالَ نَعَمْ. کتاب الإستبصار فیما اختلف من الأخبار ج1ص283
[2] - ... عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: اسْتَغْفِرِ اللَّهَ فِی الْوَتْرِ سَبْعِینَ مَرَّةً تَنْصِبُ یَدَکَ الْیُسْرَى وَ تَعُدُّ بِالْیُمْنَى الِاسْتِغْفَارَ وَ کَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص یَسْتَغْفِرُ اللَّهَ فِی الْوَتْرِ سَبْعِینَ مَرَّةً وَ یَقُولُ هَذَا مَقَامُ الْعَائِذِ بِکَ مِنَ النَّارِ سَبْعَ مَرَّاتٍ. کتاب من لا یحضره الفقیه ج1 ص489
[3] - وَ کَانَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ع سَیِّدُ الْعَابِدِینَ یَقُولُ الْعَفْوَ الْعَفْوَ ثَلَاثَمِائَةِ مَرَّةٍ فِی الْوَتْرِ فِی السَّحَرِ. کتاب من لا یحضره الفقیه ج1 ص489
[4] - عِبَادَ اللَّهِ إِنَّ مِنْ أَحَبِّ عِبَادِ اللَّهِ إِلَیْهِ عَبْداً أَعَانَهُ اللَّهُ عَلَى نَفْسِه.... نهج البلاغة خطبه 87 (صبحی صالح) ص118
[5] - سوره مبارکه فجر آیه 3
[6] -سوره مبارکه مزمل آیه 20
[7] - إِنَّ رَبَّکَ یَعْلَمُ أَنَّکَ تَقُومُ أَدْنى مِنْ ثُلُثَیِ اللَّیْلِ وَ نِصْفَهُ وَ ثُلُثَهُ وَ طائِفَةٌ مِنَ الَّذینَ مَعَکَ وَ اللَّهُ یُقَدِّرُ اللَّیْلَ وَ النَّهارَ عَلِمَ أَنْ لَنْ تُحْصُوهُ فَتابَ عَلَیْکُمْ فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ عَلِمَ أَنْ سَیَکُونُ مِنْکُمْ مَرْضى وَ آخَرُونَ یَضْرِبُونَ فِی الْأَرْضِ یَبْتَغُونَ مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَ آخَرُونَ یُقاتِلُونَ فی سَبیلِ اللَّهِ فَاقْرَؤُا ما تَیَسَّرَ مِنْهُ وَ أَقیمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّکاةَ وَ أَقْرِضُوا اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً وَ ما تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِکُمْ مِنْ خَیْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ هُوَ خَیْراً وَ أَعْظَمَ أَجْراً وَ اسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحیمٌ
[8] - سوره مبارکه اسراء آیه 78
9- .... قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ ص فَقَالَ یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ إِنِّی قَدْ حُرِمْتُ الصَّلَاةَ بِاللَّیْلِ فَقَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ. کتاب شریف کافی ج3 ؛ ص450
[10] - ... أَنَّ رَجُلًا سَأَلَ عَلِیَّ بْنَ أَبِی طَالِبٍ ع عَنْ قِیَامِ اللَّیْلِ بِالْقِرَاءَةِ فَقَالَ لَهُ أَبْشِرْ مَنْ صَلَّى مِنَ اللَّیْلِ عُشْرَ لَیْلَةٍ لِلَّهِ مُخْلِصاً ابْتِغَاءَ ثَوَابِ اللَّهِ قَالَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى لِمَلَائِکَتِهِ اکْتُبُوا لِعَبْدِی هَذَا مِنَ الْحَسَنَاتِ عَدَدَ مَا أَنْبَتَ فِی اللَّیْلِ مِنْ حَبَّةٍ وَ وَرَقَةٍ وَ شَجَرَةٍ وَ عَدَدَ کُلِّ قَصَبَةٍ وَ خُوصٍ وَ مَرْعًى وَ مَنْ صَلَّى تُسْعَ لَیْلَةٍ أَعْطَاهُ اللَّهُ عَشْرَ دَعَوَاتٍ مُسْتَجَابَاتٍ وَ أَعْطَاهُ اللَّهُ کِتابَهُ بِیَمِینِهِ وَ مَنْ صَلَّى ثُمُنَ لَیْلَةٍ أَعْطَاهُ اللَّهُ أَجْرَ شَهِیدٍ صَابِرٍ صَادِقِ النِّیَّةِ وَ شُفِّعَ فِی أَهْلِ بَیْتِهِ وَ ...من لا یحضره الفقیه ؛ ج1 ؛ ص476
[11] - سوره مبارکه مائدة آیه 27
[12] - تهذیبالأحکام ج 2 ص121
[13] - ... قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ ص فَقَالَ یَا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ إِنِّی قَدْ حُرِمْتُ الصَّلَاةَ بِاللَّیْلِ فَقَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ. کتاب شریف کافی ج3 ؛ ص450