آداب اجتماعی
صله رحم(بخش اول)
س1: توضیح عبارت «وَ وَفِّقْنَا فِیهِ لِأَنْ نَصِلَ أَرْحَامَنَا»[1] که در دعای 44 صحیفه سجادیه آمده است چیست؟
ج: ..یکی از کارهایی که در ماه رمضان پروردگار متعال دستور فرموده مسلمانان انجام دهند صله رحم است، خُب هر انسانی از مادری به دنیا آمده است، همانگونه که دیگران هم از آن مادر ممکن است به دنیا آمده باشند، تمام اشخاصی که از یک مادر به دنیا وارد شدهاند به اینها أرحام میگویند، چون از یک رحم به دنیا آمدهاند. اینها نسبت به هم حقوق مخصوصی دارند، که دیگران که از آن رحم به دنیا نیامدهاند دارای این حقوق نیستند. یکی از حقوق این است که رحم را نمیشود قطع کرد، یعنی با آن نمیشود قهر کرد، و لو کافر باشد، قهر جایز نیست. صله رحم هم از گفتن سلام شروع میشود تا بالاتر، در خیابان، در کوچه آدم رحمش را دید سلام کند، سر برنگرداند، این مصداق صله است. لذا در روایت آمده است که پیامبر عظیم الشأن فرمودند: «صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»[2]، با دادن سلام صله رحم کنید. کمترین مصداق صله رحم گفتن سلام است، علامت این است که این دو رحم با هم قهر نیستند، حال اگر آدم مناسبی بود، اهل تقوا و روزه بود آدم بیش از اینها با او ارتباط پیدا میکند، اگر کافر بود و فاسق خطرناک، رفت و آمد نمیکند اما با او قهر هم نمیکند، گاهی تلفن میزند، اگر هم دید سلام میکند.
س2: معنای «صله» در «صله رحم» چیست؟
ج: صله یعنی وصل رحم، در مقابل قطع رحم. شما اگر قهر کردی، آن طنابی که شما را به او اتصال میدهد بریدهای این را قطع رحم میگویند. اگر نرفتی، نیامدی، قهر کردی، حرف نزدی، کمک نکردی، (این را قطع رحم میگویند)؛ امّا اگر او را دیدی و گفتی «سلامٌ علیکُم و رَحمَةُ الله» و احوالپرسی کردی میگویند وصل کردهای.
س3: آیا صله رحم فقط وظیفه کوچکترهاست؟
ج: برای بزرگتر هم صله رحم، واجب شرعی است و ترکش هم از گناهان کبیره است[3]. حتی أرحام کافر هم باشند آدم حق قطع کردن ندارد. نمیتواند با آنها قهر باشد. در خیابان و بیابان ملاقات کردیم «سلامٌ علیکُم، صَبَّحکُمُ الله، مَسّاکُمُ الله». چهار پنج ماه یکدفعه به او زنگ بزنیم، با او قهر نباشیم، امّا لازم نیست صبح برویم شب بیاییم بیرون، هر مزخرفی در سینهاش، در دلش هست بگوید، و مطرح کند. نه، لازم نیست؛ این جزء صله أرحام نیست. حداقل صله رحم را پیغمبراکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»، شما او را در کوچه دیدی سلام کن. سلام کرد جواب بده، این یکی از مصادیق ساده صله رحم است. با او قهر نباش کافی است.
س4: کسانی که به واسطه از یک رحم هستند آنها هم برای صله رحم از یک رحم حساب میشوند؟
ج: بله دیگر. رحم یعنی هر کسی که از یک رحم به واسطه یا بیواسطه به دنیا بیاید ارحام میشوند.
س5: آیا صله تمام أرحام واجب است یا أرحام درجه اول مثل دایی و عمّه و خاله؟
ج: تمام أرحام در یک سطح هستند، قطع ارتباط حرام است. و لو کافر باشند قطعش حرام است. منتهی وصل معنایش این نیست که آدم هر روز برود آنجا بنشیند ناهار و شام بخورد. اینقدر که عرفاً بگویند این فرد با عمویش، داییاش قهر نیست کافی است. آنها را در خیابان دیدی «سلامٌ علیکُم، صَبَّحکُمُ الله، مَسّاکُمُ الله، خداحافظ شما»، گاهی به آنها تلفن بزن، اگر شهرستان هستند یک نامه برای آنها بنویس، پنج ماه یکدفعه کافی است. همینقدر که عرفاً نگویند با آنها قهر هستی، این صله است. اگر خوب هستند هفتهای یکبار هم میشود منزلشان رفت و ناهار خورد و با آنها صحبت کرد. اما اگر کافر است، بد است، ضد انقلاب است، زن و بچهاش بیحجاب هستند، بچههای شما آنجا بروند خراب میشوند شما حق نداری آنها را ببری، فقط چه کار کنی؟ تلفن بزنی، نامه بنویسی، در خیابان دیدیشان بگو: صَبَّحکُمُ الله.
س6: بالاخره محدوده أرحامی که صله رحم آنها واجب است تا کجاست؟
ج: تا آنجا که زندهاند، اگر طول عمر باشد (تعداد) بیشتر است، عمرها کوتاه باشد کمتر.
س7: این از حیث زمانی بود حالا از حیث فاصله رحم تا چند طبقه است؟
ج: فرقی نمیکند که، طول عمر زیاد باشد فاصله زیاد است، عمرها هم کوتاه باشد فاصله کم است، گاهی پنج، شش طبقهاند اگر عمر زیاد باشد، گاهی زودتر میمیرند سه طبقه یا دو طبقه میماند، بستگی به طول عمر ارحام دارد.
س8: مثلاً نوههای عمو و اینطور چیزها که دورتر هم میشوند تا آن حد هم باید صله رحم کرد؟
ج: دیگر معمولاً میمیرند به اینها نمیرسند، غالباً میمیرند. اگر فرض شد همه اینها أرحاماند. منتهی فاصله که زیاد میشود فاصله مکانی اینها هم زیاد میشود و از اول نمیفهمند یک همچنین رحمی هست.
س9: منظور این است مثلاً فرض کنید پدربزرگ من یک عمو داشته که از دنیا رفته امّا نوههای او هنوز زندهاند آیا رحم هستند؟
ج: اگر میدانی این شخص از نوههای عموی رحم است پس أرحام است (و صله رحم واجب است)، امّا اگر اینقدر فاصله افتاد که نمیدانی چه خبر است نه واجب نیست.
س10: لازم نیست بگردیم و بپرسیم که آیا زندهاند؟
ج: نه، تحقیق لازم نیست.
س11: معمولاً دخترعمو و پسرعمو که از اقوام هستند جوانند با توجه به اینکه اینها نامحرم هستند در چه حدی میتوانند صله رحم کنند؟
ج: سلام و علیک و احوالپرسی عیب ندارد، شما سرت را پایین بیاندازی و بگویی «سلامٌ علیکُم و رَحمَةُ الله»، حال شما، خداحافظ و نگهدارتان باشد ان شاء الله. لازم نیست حتماً دوربین را به چشمش بیاندازی! نه. هم رابطه را قطع نکردهای، هم صله است. چون صله مراتب دارد، یک وقت آدم خانهاش میرود از صبح تا غروب مینشیند این صله است، یک وقت در خیابان که او را دید سلام میکند، سلام هم صله است، پیغمبراکرم فرمودند: «صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»، با یک سلام کردن صله تحقق پیدا میکند. در خیابان، بیابان، سلامٌ علیکم و احوالپرسی؛ تمام شد. اما اگر فرد خوب است بیشتر از اینها انجام بده.
س12: در جایی که کار میکنم در مدت طولانی خانمها با من گفتگو در مسائل کاری میکنند اگر از آنها احوالپرسی کنم و به آنها حتی کمتر از یک ثانیه نگاه کنم اشکال دارد؟ نوشتهاند که مجرّد هم هستند.
ج: اول ازدواج کن بعد حرف بزن، اگر ازدواج نکردی و با نامحرم حرف زدی یک ثانیهات یک دقیقه میشود، یک دقیقهات یک ساعت میشود، سپس کم کم مشکل پیش میآید. از خدا بترس و کسی را مَیازار.
س13: آیا از اهل معصیت باید دوری کرد؟
ج: بله، اگر نزدیکی کنی تو هم اهل معصیت میشوی دیگر، باید با اهل تقوا معاشرت کنی که ارتکاب تقوا برایت آسانتر بشود.
س14: حتی اگر از بستگان باشد؟
ج: بستگان با دیگران فرق دارند. بستگان اگر أرحام باشند حتی کافر هم باشند نمیشود با آنها قهر کرد. او را در خیابان دیدی «سلامٌ علیکُم و رَحمَةُ الله»، سه چهار ماه یکدفعه تلفن بزن و بگو حال شما، احوال شما، امّا صبح نرو خانهاش و شب بیرون بیا. نه، واجب نیست، پیغمبراکرم صلی الله و علیه و آله فرمودند: «صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»، سلام کردن خودش مصداق صله رحم است. با او نباید قهر بکنی. امّا غیرارحام را میشود با آنها قهر هم کرد، اگر احساس کردی قطع رابطه کنی در ترک گناه او مؤثر است قطع رابطه واجب شرعی میشود امّا در ارحام نه.
س15: آیا فامیلهای سَبَبی أرحام حساب میشوند؟
ج: نه أرحام نیستند، این حکم مال أرحام است. کسانی که با یک واسطه، دو واسطه از یک رحم به دنیا آمدهاند اینها أرحام هستند، مابقی فامیل سببی هستند مثل پدرخانم، مادرخانم، برادر زن، اینها همه فامیل هستند امّا أرحام نیستند. اگر خدای نکرده رفت و آمد با آنها موجب میشود دخترهای ما هم بیحجاب بشوند و به ماهواره کشیده شوند میتوانیم رفت و آمد نکنیم و به تلفن زدن اکتفا کنیم. دو سه ماه یکدفعه زنگ بزنیم بدون اینکه فیزیکی خانهشان برویم و بگویم چون شما ماهواره دارید ما نمیآییم.
س16: در فامیل ما عدّهای ماهواره دارند، رفت و آمد و صله رحم با آنها چگونه است؟
ج: اگر شما آنجا نروید و بگویید چون ماهواره دارید ما نمیآییم و کار شما اثر داشته باشد باید منزل آنان نروید، امّا اگر این جور نیست و کار از کار گذشته است و تذکر شما اثری ندارد، اگر أرحام هستند پس گاهی تلفن بزنید عیب ندارد[4]. موقعی که ماهواره خاموش است و صدایش در نمیآید گاهی منزلشان بروید و زود بلند شوید بیاید، ارتباط را قطع نکنید.
س17: اگر در مهمانی زنهای نامحرم فامیل جوراب نپوشیده باشند یعنی پاهایشان از مچ به پایین پیدا باشد ما باید ترک رابطه کنیم یا صله رحم اُلویّت دارد؟
ج: باید فوراً نهی از منکر کنید و بروید در اتاقی که آنها نیستند و بنشینید و به آنها بفهمانید این کار حرام است و نباید انجام بدهند. جوراب نازک هم بپوشند مثل همان جوراب نپوشیدن است. اگر پانما باشد نمیشود، باید جوراب ضخیم که بشره پا را نشان ندهد بپوشند.
س18: اگر آن خانمها با همان پای بدون جوراب آمدند اتاق پذیرایی کنند چه کنیم؟
ج: در همه جا باید مرد از مردها پذیرایی کند و زن هم از زنها، اینکار مشکلساز نیست، اگر زن بیاید از مردها پذیرایی کند آنوقت مشکلات پیش میآید، فوراً شیطان صیغه آن زن و مرد را میخواند! و مشکلات بعدی پیش میآید.
س19: اگر اتاق دیگری هم نباشد که ما به آن برویم چطور؟
ج: کسی که یک اتاق دارد حق دارد این همه مهمان دعوت کند؟! زن و مرد نامحرم را با هم قاطی کند؟!، خُب اتاق جدا نداری معذوری. معمولاً کسی که مال دارد چند تا اتاق هم دارد مهمانی بزرگ میدهد، اما اگر منزل کوچک دارد چارهای نیست نباید کار حرام انجام بدهد و مهمان زیاد دعوت کند.
س20: یکی از أرحاممان از جانب پدر و مادرش طرد شده است، چون او به پدر و مادرش جسارت کرده است، آیا بر من صله رحم و ارتباط با چنین شخصی جایز است؟
ج: صله أرحام واجب شرعی است رحم ولو فاسق و یا کافر باشد حق نداریم ما قطع کنیم. منتهی فاسق و کافر اگر بود لازم نیست ما صبح برویم شب بیرون بیاییم، سه ماه چهار ماه یکدفعه ما یک زنگی(تلفنی) بزنیم حالش را بپرسیم، در خیابان برخورد کردیم «صَبَّحکُمُ الله، مَسّاکُمُ الله»، با او قهر نباشیم، همین کافی است. «صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ»، سلام مصداق حداقلی صله رحم است. بنابراین اگر خوب بود آدم رفت و آمد می کند صبح میرود ظهر میرود، ناهار میرود، شام میرود، چون متدیّن هستند باتقوا هستند. امّا اگر کافر یا فاسق بود زن و بچه را حق ندارد آنجا ببرد، چون رحم آنها نیستند دیگر. این باید با سلام و کمترین ارتباط صله را حفظ کند.
س21: اگر بدانیم که پدر و مادر خواهان دیدار ما نیستند، پیششان هم که برویم بی محلی میکنند باز هم از باب صله رحم واجب است که خدمتشان برویم؟
ج: دیگر اگر خودشان نمیخواهند و رفتن شما إیذاء حساب شود نباید بروید، منتهی گاهی با تلفن احوالپرسی کنید، اظهار احترام کنید. آن حق فرزندی و پدری فراموش نشود.
س22: این مقدارش واجب است؟
ج: بله دیگر.
س23: بر اثر اختلاف خانوادگی، من و مادرم با داییمان قطع رابطه کردهایم، برای صله رحم میترسم اگر به منزلش بروم مادرم ناراحت شود چه کنم؟
ج: صلهرحم این نیست که خانه شان بروی، تلفن بزن. دو سه ماه یکدفعه تلفن بزن احوالش را بپرس، تا بفهمد با او قهر نیستی.
س24: همین مقدار رفت و آمد کافی است یا باید کمکی هم بکنیم؟
ج: رفت و آمد هم لازم نیست. در خیابان که او را دیدی بگو: «سلامٌ علیکُم و رَحمَةُ الله»، آنوقت صله کردهای. وارد خانه شدن هم لازم نیست.
س25: بعضی از وقتها أرحام آنقدر وضع ظاهریشان خراب است که در خیابان هم نمیشود به آنها سلام کرد؟
ج: با تلفن احوالپرسی کن، درست میشود.
س26: اگر فقیر باشند، محتاج باشند، باز هم سلامُ و علیک کافی است؟
ج: نه، اگر فقیر باشند و شما داشته باشی باید به یک طریقی به آنها برسانی که مشکلی پیش نیاید.
مجموعه پرسشها و پاسخها از معلم اخلاق و معرفت حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه
[1] - الصحیفة السجادیة در یک جلد، دعای(44) ورود به ماه رمضان ص186
[2] - وَ قَالَ ص صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالسَّلَامِ. کتاب شریف بحار الأنوار ج74 ص 160
[3] - و أما الکبائر فهی کل معصیة ورد التوعید علیها بالنار أو بالعقاب أو شدّد علیها تشدیدا عظیما، أو دل دلیل على کونها أکبر من بعض الکبائر أو مثله، أو حکم العقل بأنها کبیرة، أو کان فی ارتکاز المتشرعة کذلک، أو ورد النص بکونها کبیرة. و هی کثیرة: منها ..و قطیعة الرحم و ...
سید روح اللّه موسوى خمینى، تحریر الوسیلة؛ ج1، ص: 274
[4] - وَ عَنْهُ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ یَحْیَى عَنْ جَدِّهِ الْحَسَنِ بْنِ رَاشِدٍ عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع صِلُوا أَرْحَامَکُمْ وَ لَوْ بِالتَّسْلِیمِ یَقُولُ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى- وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیْکُمْ رَقِیباً. کتاب کافی ج2 ؛ ص155