یک آیه
گناهان پیامبر؟!
س: «أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَ ما تَأَخَّرَ»[1]مراد از نسبت دادن گناه به پیامبر صلی الله علیه و آله در سوره فتح چیست؟
ج: گناه چند جور است، یک نوع گناه نداریم، یک جور گناه نداریم.
گاهی کاری از نظر خدا گناه است؛ دزدی از نظر خدا گناه است، آدم کشی به ناحق از نظر خدا گناه است، دروغ گفتن از نظر خدا گناه است. گاهی کاری از نظر خدا گناه نیست، اما از نظر خلق خدا گناه است؛ مثلاً یک آدمی است یک کاری دربارهاش انجام بدهی بدش میآید، میگوید گناه است.
پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وقتی آیاتی را که درباره ذمّ بتپرست و بت نازل میشد میخواندند کفار سخت ناراحت میشدند. بدشان میآمد، کاری هم نمیتوانستند بکنند، فقط یک جوری نگاه میکردند که اگر میتوانستند با نگاه پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله را بکشند میکشتند. این آیه «وَ إِنْ یَکادُ»[2] معنایش این است؛ معنایش چشم زخم نیست. آن ها بدشان میآمد، ناراحت میشدند، مثل این که کسی در مذهب ما به خدا توهین کند چقدر ما بدمان میآید. آنها هم بت را قبول داشتند و میپرستیدند. برای آنها مثل خدا بود.
وقتی آیه نازل میشد که اینها هیچچیز نیستند، خرافات هستند، واقعیت ندارند به آنها بر میخورد. اما کاری هم نمیتوانستند بکنند، یک جوری نگاه میکردند اگر میتوانستند با این نگاه پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله را به زمین میزدند اما نه هرگز توانستند به زمین بزنند و نه چنین اثری داشت. تا مکه پایتخت بتپرستها بود این حرفها بود.
وقتی پروردگار متعال مقدمات فتح مکه را فراهم کرد شاخ بت و بتپرستی شکست. تمام آن گناهانی که پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله از نظر بتپرستها مرتکب میشد همه پاک شدند. این از این گناهان است، نه از آن گناهان بد خدایی. تمام کارهایی که از نظر بتپرست بد بود نسبت به بتپرستی و بت همه صاف شد. یعنی قدرتشان از بین رفت دیگر کاری نتوانستند کاری بکنند. این «لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ» مال این است، هم گناهان گذشته حل شد و هم در آینده اگر احیاناً آیاتی علیه بت و بت پرستی نازل شود هیچ مشکل دیگری ایجاد نمیکند.
پرسش و پاسخ از سالک الی الله حضرت آیت الله خوشوقت اعلی الله مقامه در لوح فشرده رسم تقوی پیشگان
[1] - فتح آیه 2
[2] - وَ إِنْ یَکادُ الَّذینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَ یَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ( قلم آیه۵۱)