نکته اخلاقی
ملاک پاک بودن دل
... در صلوات شعبانیه این جمله نورانی آمده است، که فرمودند: «وَ اعْمُرْ قَلْبِی بِطَاعَتِکَ وَ لَا تُخْزِنِی بِمَعْصِیَتِکَ»[1]، قلب و دل من که مقصد و منبع کمالات معنوی است را با اطاعت فرمان خودت و تقوا آباد کن.
چون گناه و معصیت دل را خراب میکند. مرکز ایمان، دل انسان است. گناه ایمان را پایین میآورد، از بین میبرد، لذا صفات بد در دل انسان نشأت پیدا میکند، اما اگر تقوا را مراعات کردیم و گناه نکردیم دل رو به آبادانی میگذارد، صفات خوب در آن رشد میکند و صفات بد از بین میرود، لذا ملاک آبادی دل و قلب تقوا و اطاعت فرمان خداست.
«وَ لَا تُخْزِنِی بِمَعْصِیَتِکَ» مرا با گناه کردن رسوا نکن. گناه هم در دنیا و هم در آخرت رسوایی میآورد. آدمی که دزدی کند هم دستش را میبُرند، شلاقش میزنند، زندان میبرند، آبرویش میرود، رسوا میشود، این نتیجه گناه است، روز قیامت هم که خدای متعال علی رُئوُسِ الأشهاد گناهکاران را رسوا میکند دیگر، بنابراین این هم چکیده سخن خدا در قرآن کریم است هم در بیانات خاتم انبیاء و همه حضرات معصومین علیهم السلام که دعوت به تقوا و ترک گناه میکردند.
درس اخلاق عارف بالله حضرت آیت الله خوشوقت تهرانی (اعلی الله مقامه)
در مدرسه علمیه حضرت صاحب الأمر عجل الله فرجه ۱۳۸۵/۶/۲۳
[1] - اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اعْمُرْ قَلْبِی بِطَاعَتِکَ وَ لَا تُخْزِنِی بِمَعْصِیَتِکَ... (مصباح المتهجد و سلاح المتعبد ؛ ج2 ؛ ص829