نکته اخلاقی
بهترین راه در کلام امام سجاد علیه السلام
...امام سجاد علیه الصلاة و السلام در این دعای مربوط و موسوم به مکارم الاخلاق نقطه چینهایی که انسان تکوینی باید داشته باشد تا خدا بُعد تشریعیاش را هم دوست داشته باشد ترسیم کردند. به ما یاد دادند آن انسانی که در بعد دوم مطلوب و مرضی خداست چه انسانی است. چند تا از نقطههای مثبت در وجودش چیده شده باشد تا آن بُعد دومش هم مورد رضایت و پسند خدا قرار بگیرد. این نقطهچینها را ایشان بیان کردهاند.... فرمودند:
« اللَّهُمَّ اسْلُکْ بِیَ الطَّرِیقَةَ الْمُثْلَى»[1]، مُثْلَى یعنی فُضلی، با فضیلتتر. آن راهی که به نظر تو بهترین راه است. مرا وارد آن راه کن. راه زیاد است در دنیا، انسانها هر کدام از خواب بلند شدهاند راه درست کردهاند. یکی از این راهها مورد پسند خداست و آن خط بندگی در برابر فرمان خداست. هم شأن دنیایی انسانها را اصلاح میکند و هم شعور باطنی انسانها را اصلاح میکند و موجب سعادت فردای زندگی انسان میشود. راههای دیگر باطل است. آنها پرچمشان همیشه خوابیده است، از نظر عقل، از نظر منطق و از نظر باطن و حقیقت همهاشان خواب هستند. امّا این یکی بلند و سرپاست.
« وَ اجْعَلْنِی عَلَى مِلَّتِکَ أَمُوتُ وَ أَحْیَا» کاری کن من از اول بلوغ تا آخر عمر که مشمول حکم ادامه دین هستم و در این فاصله و مدت موظف هستم در سایه دین زندگی کنم، فرمان دین هر چه باشد همان کار را بکنم.
بعضیها از اول بلوغ تا آخر عمر زیر سایه این دین زندگی میکنند و میمیرند، بعضیها نه، وسط راه برمیگردند. خیلی هستند که دیروز برگشتهاند، خیلی هم هستند که امروز وسط راه برگشتهاند؛ قبلاً شیعه مرتضی علی علیه السلام بودند، اسلام داشتند اما حالا مرتد شدهاند. زدهاند زیرش و میگویند: نه!، میفرماید: دعا کنید و هر چه از خدا خواستید ادامه بدهید تا آخرین لحظه شما در برابر فرمان خدا تسلیم باشید، یعنی مسلمان باشید و وسط راه برنگردید.
درس اخلاق سالک الی الله حضرت آیت الله خوشوقت تهرانی اعلی الله مقامه
حسینیه زینبیه سلام الله علیها 17/10/1383
[1]- الصحیفة السجادیة، ص۹۸