متقین
رفتار متقین در اجتماع
رفتار متقین در اجتماع
مولا امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام درباره صفات، فضائل، آثار و روحیات انسانهای با تقوی در خطبه متقین فرمودند:«لَا یَحِیفُ عَلَى مَنْ یُبْغِضُ» یعنی انسان با تقوا با کسانی که بد است، به آن ها ظلم نمیکند.
بعضی از کسان هستند که وقتی پُست گیرشان میآید به آنهایی که با او میانهشان خوب نیست کار نمیدهد و با آنهایی که خوب است کار میدهد. به آنهایی که میانهاش با او بد است اضافه حقوق نمیدهد و به آنهایی که میانهاش با آنها خوب است اضافه حقوق میدهد. متقین این جور نیستند، بلکه طبق وظیفه عمل میکنند. نمیگویند چون او با من دشمن است به او کار ندهم. نه، او زن و بچه دارد اگر میتواند کار خوب انجام دهد باید به او کار بدهم. انسان با تقوا بر کسی که او را دوست ندارد ظلم نمیکند.
و فرمودند: «وَ لَا یَأْثَمُ فِیمَنْ یُحِبُّ» یعنی اگر کسی را هم دوست داشته باشد این دوستی باعث به گناه افتادن او نمیشود. خیلیها هستند، اگر فردی قوم و خویشش باشد به خاطرش مبتلا به گناه میشود. یک کارهایی میکند که گناه است، نباید درباره او انجام میداد. اما چون دوستش دارد قوم و خویشش است یک کارهایی میکند. یک پُستهایی به او میدهد که لیاقت و صلاحیتش را ندارد. این گناه و ظلم است نباید این کار را بکند، باید هر کسی را به اندازه شایستگی و لیاقتش کار واگذار کرد نه به اندازه دوستی و رفاقتش با ما.
شرح خطبه متقین از حضرت آیت الله خوشوقت أعلی الله در لوح فشرده رسم تقوی پیشگان