محصولات
اساس بندگی
جهت خرید کتاب، از بخش «تماس با ما» اقدام فرمائید
« اساس بندگی» دومین کتاب از مجموعه آثار اخلاقی و تربیتی «مرحوم آیت الله خوشوقت ره» است که مؤسسهی فرهنگی هنری محبّین صاحب الأمر عج منتشر میشود. در حالی که کتاب «طریق بندگی » مسیر تقوا و بندگی را به عهده گرفته بود، «اساس بندگی » در گامی بلندتر تلاش میکند تا عوامل اصلی تدارک و تدبیر حرکت انسان در مسیر بندگی را برشمرده و تشریح کند مشابه «طریق بندگی »، کتاب «اساس بندگی » هم کاملاً بر اساس متن بیانات مرحوم آیت الله خوشوقت ره تنظیم شده است؛ بدین ترتیب که سه جلسه سخنرانی اصلی از ایشان- که طیّ آنها به صورتی مستقیم و متمرکز به توضیح روایت مهمی از حضرت امام باقر علیه السلام را که میفرمایند که «زیربنا و اساس اسلام پنج چیز است: نماز، زکات، روزه، حج و ولایت؛ و البتّه از میان این پنج رکن هیچکدام به اندازهی ولایت مورد تأکید و توصیه واقع نشده است- محور ساخت کتاب قرار گرفته و در تکمیل آنها از مطالب و مضامین مرتبط دیگر سخنان و سخنرانیهای مضبوط ایشان هم استفاده شده است. این کتاب در دو مجلّد و شش فصل تنظیم شده است:
فصل اوّل تحت عنوان « ورود به بندگی » دارای دو بخش است نخست فصل اوّل کتاب با عنوان «تذکره » تقوا را به صورت گذرا محور بحث و بررسی خود قرار میدهد و اهمّیّت راهبردی آن را در مسیر بندگی گوشزد میکند. عمدهی مطالب این بخش مرور محتواهای اصلی کتاب «طریق بندگی» است که چارچوب ورود به مبحث« اساس بندگی » محسوب میشود. بخش دوم فصل نخست نیز تلاش دارد تا تبیینی نسبتاً جامع از رابطهی «دین و علم و عقل» فراهم آورد و مکانیزمهای همکاری سه جانبه ی این مقولات را برای قرار گرفتن انسان در مسیر بندگی و تقویت اساس بندگی تشریح نماید.
فصل دوم کتاب به مسألهی «نماز » و جایگاه آن در ادامهی مسیر تقوا و بندگی اختصاص دارد. در این بخش مطالب جالب و فراوانی در خصوص کیفیّت اداء نماز، انواع نمازهای واجب و برخی احکام مبتلا به، نماز شب و... وجود دارد.
فصل سوم کتاب به مسألهی زکات و جایگاه آن در ادامهی مسیر تقوا و بندگی اختصاص دارد. این فصل برای مخاطبانی که با مسألهی زکات در اسلام و احکام آن آشنایی ندارند بسیار جالب و مفید است. با مطالعهی این فصل مشخّص میشود که زکات، حکمی نیست که فقط در ارتباط با کسانی باشد که به دلیل برخورداری از اموالی که بدانها زکات تعلّق میگیرد مشمول واجب زکات شوند؛ بلکه فراتر از آن، مسألهای مربوط به زندگی آحاد اجتماعی و نیز کاملاً در ارتباط با تشکیل حکومت اسلامی و اساساً یکی از فلسفههای اصلی در لزوم تشکیل حکومت اسلامی است.
فصل چهارم کتاب به مسألهی روزه و جایگاه آن در ادامهی مسیر تقوا و بندگی اختصاص دارد. بعد از توضیحات مفصّلی در مورد فلسفه ی تشریع روزه، اهمیّت ماه مبارک رمضان، جایگاه شبهای قدر، آیین اعتکاف و نهایتاً احکام روزهداری، این فصل با تأکید ویژهای بر دعای امام سجّاد علیه السلام در وداع با ماه مبارک رمضان به پایان میرسد.
فصل پنجم کتاب به مسألهی حج و جایگاه آن در ادامهی مسیر تقوا و بندگی اختصاص دارد. مطالعهی این فصل نیز برای آنها که به حج نرفتهاند یا در خصوص سابقه و فلسفهی این آیین مهم اسلامی تأمّل نکردهاند بسیار جالب و مفید خواهد بود؛ خصوصاً مطالبی که در مورد شأن نزول تشریعی بخشهای مختلف مناسک حج مثل رمی جمرات، سعی صفا و مروه، قربانی کردن در مِنی، بیتوته در عرفات و مشعر و مواردی از این دست آمده است. بخش پایانی این فصل به داستان حج آخر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله -حجّة الوداع- و در ادامه به ماجرای غدیر خم و انتصاب امیرالمؤمنین علیه السلام به مقام امامت امّت بعد از پیامبر صلی الله علیه و آله میپردازد.
فصل ششم مسأله ی ولایت را به عنوان مهمترین رکن ایمان و بندگی مطرح میکند و تلاش دارد تا ابعاد مختلف و اهمیّت آن را توضیح دهد. این فصل تکملهی مهمی دربارهی «ولایت فقیه » و «حکومت اسلامی » دارد. بخشی از دیدگاههای سیاسی حضرت آیت الله خوشوقت ره دربارهی اهمیّت انقلاب اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی و جایگاه ولایت فقیه در آن و لزوم حفاظت همه جانبهی از نظام اسلامی و تبعیّت از ولیّ فقیه زمان حضرت آیت الله امام خامنه ای مد ظلّه العالی در این بخش تجلّی کرده است.
کتاب در انتهای فصلهای مختلف خود بخشهای زیادی از پرسشهای حاضرین در جلسات اخلاقی آیت الله خوشوقت ره و نیز پاسخهای ایشان را درج کرده است. «اساس بندگی » متن بیش از 1700 پرسش و پاسخ مضبوط در موضوعات مختلف کتاب را پیش روی خوانندگان خود قرار میدهد.